Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színházat

2011. Január 24. Hétfő, 11:15, Forrás: MTI

A magyar kultúra napján szombaton ünnepélyesen felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színház 1,85 milliárd forintos állami támogatással felújított épületét; a teátrum társulata ez alaklomból Madách Imre: Az ember tragédiája című művét állította színpadra Jordán Tamás rendezésében.

A színházavatón a kormány részéről Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely 2-es számú választókerületének Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, valamint Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mondott köszöntőt. A szombathelyi Weöres Sándor Színházat 2007 szeptember 27-én alapította meg a város közgyűlése egyhangú szavazással.

A színház épülete előtt Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere mondott beszédet, majd az ókori katonai hagyományőrző Savaria Legió alakulatának bevonulása és tisztelgése után vágták át a nemzeti színű szalagot, a fényjátékba öltöztetett épület bejáratánál.

 

Ezt követően a színház aulájában Jordán Tamás köszöntötte a díszelőadás közönségét, majd megnyitottak egy színháztörténeti kiállítást és leleplezték Csonka Ernő szombathelyi festőművész Weöres Sándorról készített portréját, amelyet a művész a jeles nap alkalmából a színháznak adományozott.

 

Hende Csaba a nagyszínpadon elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: az összefogásnak köszönhetően újulhatott meg az a volt honvédségi épület, amely szavai szerint ezután a kultúra ügyét lesz hivatott szolgálni.

 

Szőcs Géza arról szólt, Szombathely is belépett a kőszínházzal rendelkező városok láncolatába, ezzel a szombathelyiek régi vágya teljesült. Megjegyezte: a lakosságszámra vetítve sehol sincs annyi színház, mint Magyarországon.

 

Az Weöres Sándor Színház csak átmenetileg működött volna a felújított Helyőrségi Művelődési Otthonban, a gazdasági válság azonban közbeszólt sem a kormánynak sem a városnak nem volt 5-6 milliárd forintja az ötlettervben is megálmodott kőszínház felépítésére.

 

Így vált végleges megoldássá az épület átépítése, színpadának korszerűsítése. A Jordán Tamás által "csodapalotaként" emlegetett színházi épület, a rendező megfogalmazása szerint: nemcsak az igényes színészi játékra ad elegendő teret, hanem arra is lehetőséget kínál, hogy a város szellemi életét alakítva igazi agora, fórum, találkozóhely legyen.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Ünnepi évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon

2011. Január 24. Hétfő, 11:18, Forrás: MTI

Alapítása 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok; a jubileum alkalmából ismét játsszák Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, amely 1933 óta eddig 61-szer volt műsoron. Az emblematikus jelentőségű darabbal egy évtized után idén visszakerül a próza a Dóm térre - hangsúlyozta Herczeg Tamás, a játékok igazgatóhelyettese a budapesti sajtótájékoztatón.

Tovább

Megkezdődött a magyarországi Liszt-év

2011. Január 24. Hétfő, 11:14, Forrás: MTI

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenyével szombaton este megkezdődtek a magyarországi Liszt-év eseményei a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében. Az év védnöke, Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntötte a koncert előtt a közönséget.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!