Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Ünnepi évad a Szegedi Szabadtéri Játékokon

2011. Január 24. Hétfő, 11:18, Forrás: MTI

Alapítása 80. évfordulóját ünnepli idén a Szegedi Szabadtéri Játékok; a jubileum alkalmából ismét játsszák Madách Imre drámáját, Az ember tragédiáját, amely 1933 óta eddig 61-szer volt műsoron. Az emblematikus jelentőségű darabbal egy évtized után idén visszakerül a próza a Dóm térre - hangsúlyozta Herczeg Tamás, a játékok igazgatóhelyettese a budapesti sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a bemutatóhoz színháztudományi konferencia is társul, amely felidézi a tragédia gazdag előadástörténetét. Varga Mátyás, a játékok, a budapesti operaház és számos színház jeles díszlettervezője idén lenne 100 éves. Az évforduló alkalmából szegedi emlékházában kiállítás emlékezik majd Madách színművére.

 

Az ember tragédiáját Vidnyánszky Attila rendezi, aki elmondta, hogy a mű színrevitele nagy kihívás számára, de úgy érzi, alkotótársaival a magyar színházi élet ünnepévé teszik a július 1-jei és 2-ai előadást.

 

Alekszandr Belozub díszlettervező óriási, kibomló pergamentekercset képzel a Dóm térre, amely az emberiség történetét hivatott jelképezni. Ezt veszik körül a történeti színek szimbólumai. "Költői megjelenítést képzelünk, álomképek sorát" - fűzte hozzá a rendező, aki azt is elárulta, hogy beregszászi és debreceni színészek között keresi Évát és Ádámot, egyelőre csak Lucifer megszemélyesítője, Trill Zsolt biztos.

 

A 2011-es évad második bemutatója a világhírű magyar operettkomponista, Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb és legjelentősebb műve, A víg özvegy lesz - közölte Kesselyák Gergely művészeti vezető. A produkció rendezője, Kozma Péter zenei pályáját ugyan Magyarországon kezdte, rendezői diplomáját viszont az Amerikai Egyesült Államokban szerezte. Lehár művének azt, az eredetihez közelebb álló változatát viszi színre, amelyben a férfi főhős nem tenor, hanem bariton, a szerepet Szegeden Kálmán Péter énekli. Glavari Hannát Herczenik Anna kelti életre, Valencienne és Camille de Rosillon Keszei Bori és Boncsér Gergely lesz. Nagyobb szerepet kapnak a nagykövetek és nagykövetnék, így remek lehetőséghez jut Haumann Péter, Bajor Imre, Csákányi Eszter, Molnár Piroska, Hernádi Judit és Szacsvay László.

 

Tovább játsszák Bizet népszerű operáját, a Carment. A címszerepet idén is Mester Viktória alakítja, színpadra lép Arnold Rutkowski lengyel tenor, Micaelaként Frankó Tünde. Escamillo szerepében idén új művész mutatkozik be, akinek a nevét később közlik - jelezte Kesselyák Gergely.

 

A 2011-es évad új musical-bemutatója Dés László, Nemes István, Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter Valahol Európában című műve lesz, Béres Attila rendezésében. A produkcióban az ország különböző színházaiból érkező vendégművészek vesznek részt, köztük Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Keresztes Tamás, Tompos Kátya, Szarvas József, Szőcs Artúr, Kerényi Miklós Máté és Pindroch Csaba.

 

2011 nyarán az újszegedi játszóhelyen két opera kerül színre: a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékában Puccini egyfelvonásosa, a Gianni Schicchi és Vajda János szintén egyfelvonásos Mario és a varázsló című darabja.

 

Újszegedi bemutató lesz a Szegedhez köthető Darvasi László művéből készült, Popeye című zenés produkció Ganxsta Zolee főszereplésével.

 

Az évforduló kapcsán a Szegedi Szabadtéri Játékok történelmét - 80 nyár alatt több mint 900 előadás, 330 bemutató és 4,5 millió néző - a modern kor szellemében digitalizálta is a fesztivál menedzsmentje. A játékok honlapjáról elérhető kronológia segítségével bárki pontos dátum alapján kereshet egy-egy előadást, plakátokat, szereposztást, alkotókat 1931-től a 2009-es évadig. Az adattár a jövőben folyamatosan bővül.

 

A játékok történetének egy kis szeletét - a 2004-től 2009-ig tartó időszakot - Herczeg Tamás, Kesselyák Gergely és Bátyai Edina igazgató kötetben is feldolgozta. A tavaly év végén megjelent kiadvány nem csupán ezen időszak produkcióira koncentrál, számos egyéb érdekességgel és dokumentációs jellegű, ám mindemellett olvasmányos fejezettel mutatja be a szférában modellértékű, gazdasági társaság formájában működő kulturális intézmény legújabb korszakát.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Horváth Ádám új igazgatót nevezett ki a Nemzeti Balett élére

2011. Január 31. Hétfő, 11:30, Forrás: MTI

Horváth Ádám, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával szombaton Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává.

Tovább

Felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színházat

2011. Január 24. Hétfő, 11:15, Forrás: MTI

A magyar kultúra napján szombaton ünnepélyesen felavatták a szombathelyi Weöres Sándor Színház 1,85 milliárd forintos állami támogatással felújított épületét; a teátrum társulata ez alaklomból Madách Imre: Az ember tragédiája című művét állította színpadra Jordán Tamás rendezésében.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!