Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Les Arts Florissants és William Christie a MÜPÁ-ban

2011. Március 01. Kedd, 13:13, Forrás: Mupa

Rameau két egyfelvonásos operájának elbűvölő előadását láthatják a barokk zene kedvelői, ha ellátogatnak a Müpába.

William Christie amerikai születésű csembalóművész, karmester és zenetörténész a régizene-mozgalom nagy formátumú és saját stílust képviselő egyénisége, aki az utóbbi negyed században a 17–18. századi francia repertoár újrafelfedezésében és közkinccsé tételében szerzett elévülhetetlen érdemeket. 1995-ban vette fel a francia állampolgárságot, a Francia Művészeti és Irodalmi Akadémia, valamint a Szépművészeti Akadémia tagja, a Becsületrend parancsnoki fokozatának birtokosa.
Az általa 1979-ben alapított Les Arts Florissants pedig napjaink egyik legismertebb és legelismertebb régizenei együttese a világon, tagjai historikus hangszereken játszó muzsikusok és énekes szólisták. A vezető karmester munkáját egy-egy produkció kidolgozásában zenei asszisztens, kórusvezető, valamint mozgásfelelős és nyelvi tanácsadó is segíti. Mióta ugyanis 1987-ben bemutatták Lully operáját, az Atyst, a komplex műfaj, a zenés színház számít fő területüknek, operákkal érik el legnagyobb sikereiket.

Nevezetes előadások fűződnek a nevükhöz Rameau műveiből: Les Indes galantes (bemutató: 1990), Hippolyte et Aricie (1996), Les Boréades (2003), Les Paladins – A lovagok (2004). Ez utóbbit csodálhatta meg a Müpa közönsége is öt évvel ezelőtt, s a fogadtatás nemcsak a nézők, de a kritikusok részéről is igen pozitív volt:

"Szerencsére többen leírták már, hogy akik december 7-én meghallgattuk/néztük a Les Arts Florissants előadását, bizonnyal a gyönyörök kertjében jártunk, ahol a lehető legszerencsésebben elnevezett együttes nevének megfelelően, varázslatosan virágoztak a művészetek. Persze az az elbűvölő teljesítmény, melyet az együttes nyújt, nem úgy jön létre, hogy William Christie az énekespiacon összevásárolja a nagy neveket, akik néhány napos összeéneklés után a karizmatikus vezető hatására esetleg csodát hoznak létre. A dolog ennél jóval egyszerűbb, mondhatni közhelyes: sok-sok tudatos, lelkes, elmélyült tanulás-tanítás van benne. William Christie szenvedélyes tanár – és ami ettől nyilván nem független: sírig tanuló típus –, aki az utóbbi negyedszázadban énekesek és hangszeresek egész generációját formálta...Ha tehetséges fiatal énekes volnék, egy dologra vágynék: hogy bejussak 2002-ben indult kezdeményezése, a Jardin des Voix kiválasztottjai közé." – Rácz Judit, Muzsika, 2006. február

„William Christie értelmezésében mindenképpen a játék mozzanata a döntő: komoly játék, pajkos játék, becsapós játék, szomorkás játék, erotikus játék. Játék az egész világ – ezt olvassa ki az öreg Rameau zenéjéből a szintén nem épp húszesztendős, de lélekben Rameau-hoz hasonlóan fiatal William Christie – akit a ropogós tánctételek hallatán magamban, házi használatra William Crispynek neveztem el…. A zenei megvalósítás zavarba ejti a kritikust: kitűnőek a vokális teljesítmények, de mégis a produkció egésze a döntő…., amely megvalósítja a legfontosabbat egy effajta zenés színpadi társasjátékban: igazi ensemble-t alkot. És ekként működik William Christie keze alatt a zenekar is: pontosan, energikusan, színekben gazdagon játszanak, muzsikálásuk legfontosabb eleme a sok dinamikus tempó, zamatos hangsúly, markánsan formált ritmus. De hogy mindez milyen kiforrott és egységbe kovácsolt, szinte észre sem vesszük, annyira magával ragad az előadás alfája és ómegája: a játék öröme.”  – Csengery Kristóf: Muzsika, 2006. február   

Március 8-án két egyfelvonásos Rameau-művet: a Pygmaliont (a szerző egyik legnépszerűbb művét) és az 1748-ban Madame de Pompadour megrendelésére készült Anacréont mutatják be a Művészetek Palotájában.

Jean-Philippe Rameau
(1683–1764) a francia zenetörténet egyik kimagasló egyénisége, a 18. századi francia zene európai viszonylatban is vezető komponistája; operái Lully és Gluck alkotásai mellett a francia forradalom előtti időszak csúcsát jelentik a színpadi műfaj vonulatában. Színpadi művei két csoportba sorolhatók: tragédia (tragédie) és opera-balett (opéra-ballet). Az opera-balett felvonásainak cselekménye egymástól független, így ezek külön-külön is előadhatók; ilyen felvonás (acte de ballet) a Müpában felhangzó két alkotás is.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Ajánlott gyerekelőadások

2011. Március 07. Hétfő, 12:41, Forrás: fidelio

A Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle válogatói a versenyelőadások mellett közzétették annak a 28 produkcióknak a listáját is, amely bár nem jutottak el a fesztiválra, de magas szakmai színvonalat és komoly minőséget képvisel.

Tovább

Műsorváltozás a Pesti Magyar Színházban!

2011. Március 01. Kedd, 13:09, Forrás:

Sajnos Pál András művész úr baleste miatt az alábbi változások történtek műsorrendben:

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!