Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

A gazdasági válság idejére: Fösvény

2009. Március 28. Szombat, 15:01, Forrás: Exit24

Nem is jöhetne jobbkor, mint most, Moliére megunhatatlan darabja, nem mellesleg egy vérbeli komédia a Színházi Világnapon, azokban az időkben, amikor a kultúra átsegít minket egyik napról a másikra, egyik partról a másikra. Harpagontól pedig sok mindent tanulhatunk.

Ugyebár minden Harpagon, azaz a fösvény pénzes ládikója körül forog. „Mindig csak a pénz! Mintha mást nem is tudnának mondani, csak: pénzt, pénzt, pénzt! Ezzel feküsznek, ezzel kelnek, álmukból is ezzel riadnak: pénzt!" – mondja főszereplőnk, amiből ugye az is kiderülhet(ne), hogy ő maga, személy szerint elítéli a pénzszemléletű világot. Mintha kívülről szemlélné ezt a meglehetősen emberellenes szemléletet. Hogy speciel az ő legdrágább kincse, féltve őrzött mindene nem is annyira gyermeke, mint inkább a pénzzel teli ládikója – hát istenem, ilyen az élet. Hallottunk már ilyesmiről.

Közben fanyarul nevetjük Harpagont, fura módon mégis átérezzük rettegését, félelmét pénze elvesztésétől. Mert oly közel a valóság. Túlságosan is aktuális ez, a klasszicista színműírás szabályainak megfelelő prózai mű napjainkban. S hogy végül Harpagon egyedül marad, ez is rend, nem történhet másképp, a rossz elnyeri méltó büntetését. Így kell lennie – legalábbis egy színdarabban. Figyelmeztetés azonban mindannyiunknak: ha egy napon arra ébredsz, hogy ágyadban társad helyett a pénzszerzéshez szükséges laptopod pihen, ha asztalodon a reggeli helyett biznisz újságok hevernek, ha már emberemlékezet óta nem sétáltál egy nagyot, csak úgy, öncélúan a parkban – hát ne is reménykedj, hogy holnap jobb lesz. Esetleg, ha figyelsz, ha mondjuk Moliére szavaira figyelsz, a Fösvény üzenetére. Talán, van remény.

A darabbeli főszereplők, azaz Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Galkó Balázs, Botos Éva és Vass György mindent megtesznek érte, érted.


Új Színház - A fösvény - Jegyrendelés

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Eszenyi Enikő és Fekete Dávid együtt...

2009. Március 28. Szombat, 15:02, Forrás: Exit24

A művésznő, "A gyönyörben Nincs középút" című estjével, először mutatkozik be a Thália Színház Nagyszínpadán.

Tovább

Atália - Nemzeti Színház

2009. Március 24. Kedd, 09:10, Forrás: Súgó

A mű lenyűgöző empátiával és hitelességgel tárgyalja az ószövetségi Királyok könyvének és a Krónikák könyvének ide vonatkozó fejezetét: Atália uralkodása és Joás hatalomra kerülésének történetét.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!