Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Indul a színházi ingajárat

2009. Április 08. Szerda, 20:15, Forrás: Kultúra.hu

Az április a Trafóban a kortárs színházművészeté: ekkor indul ugyanis a Pendulum - színházi ingajárat. Oda. Vissza. A klasszikus színpad-nézőtér helyzetet teremtő daraboktól kezdve a helyszínspecifikus előadásokon át a mozi és színház, az illúzió és a pillanatnyi valóság határaival játszó produkcióig.

Érdemes jegyet váltani, induláskor kifelejteni a képzeletbeli bőröndből az előítéleteket, sztereotípiákat és elidőzni mindegyik állomáson egy kicsit - állítják a szervezők. Hiszen épp úgy színház a Beckett-szövegekkel dolgozó Peter Brook rendezte előadás, mint a Platán Galériában látható kétszemélyes Tim Crouch-dráma. Valódi színházi élményt ígér a belga Wayn Traub misztérium-játék-film trilógiájának legújabb epizódja és színpad nélkül teremt megdöbbentően színház-szerű hangulatot a Rotozaza kollektívájának különleges kávéházi kísérlete is.

Ha valaki az ókori Görögországba vágyna, annak szerencséje van, a jegypénztár feliratú útkereszteződésnél a Szálinger Balázs-Horváth Csaba duó új darabjában az antik görögökhöz vezet az út. Dries Verhoeven különleges mozijában az aktuális valóságot forgatja és vetíti le újra meg újra, színházi produkciók módjára: "itt és most". A holland-magyar Space worldwideheroshow című produkciójában pedig bárki megélheti azt a bizonyos Andy Warhol-i 15 percnyi hírnevet.

Itt nincs utasbiztosítás: az inga kileng. Oda-vissza. Oda-vissza. Ha az ingamozgás egyik végpontja a gazdag eszközhasználat, akkor a másik a teljes eszköztelenség. Itt a hagyományos drámaszöveg használata, ott a tökéletesen szabad szövegkezelés. Egyik irányban a klasszikus színházi tér, másikban a játékba vont közterek. Koncentrált nézőtéri figyelem egyszer, aktív alkotói részvétel befogadóként másszor. Színház ez is, az is. Száguldunk egyik végponttól a másikig, egyik megállótól a másikig, hogy újra felfedezzük: a színház gyakran más/több annál, mint amit eddig szövegről, színpadról, szerepről gondoltunk. Igazi színházi "kilengés" következik tehát: útlevél helyett pedig elég a kíváncsiság.

Részletes program

április 8-9. 20 óra
Tim Crouch/news from nowhere (Nagy-Britannia): England / színház
Helyszín: Platán Galéria (1065 Budapest, Andrássy út 32.) / Lengyel Intézet (1065, Budapest, Nagymező utca 45.)
Angol nyelven.

Egy halálos beteg fiatal nőnek átültethető szívre van szüksége: gyógyulása minden pénzt megér, ugyanakkor valakinek az életébe kerül. Túlélési ösztön, lelkiismeret-furdalás, végletes gátlástalanság és teljes tehetetlenség - az England a nemzetközi migráció és szervátültetés világába enged bepillantást. Egy szív az egyik mellkasból a másikba, egy ország kultúrája egy másik országba, egy színdarab egy galériába, egy elgondolkodtató, provokatív történet a néző fejébe vándorol.

április 9-10. 20 óra, április 11. 17 és 20 óra
C.I.C.T./Théatre des Bouffes du Nord (Franciaország): Fragments / színház
Rendező: Peter Brook
Helyszín: Trafó
Angol nyelven, magyar felirattal.
Jegyrendelés

Egy igazán nagy író és a XX. század egyik legjelentősebb színházi rendezőjének találkozása három remek színész közvetítésével. Hála Peter Brooknak, végre nevethetünk Becketten. A négy rövidebb Beckett színműből (Altatódal, Színműtöredék I, Némajáték II, Jövés-menés), valamint egy költeményéből (Sem egyik, sem másik) építkező Fragments első, francia nyelvű változata 2006 októberében született Párizsban, ezt követte 2007 szeptemberében Londonban egy angol nyelvű bemutató, amellyel a Complicite társulat színészei mintegy hat hónapon keresztül járták a világ színpadait. Az előadás új, szintén Compilicite-közeli szereposztással 2009 januárjától indult újabb körútra, ennek egyik állomása Budapest.

április 14-26. 17-21 óra között félóránként
Rotozaza (Nagy-Britannia): Etiquette / interaktív színházi játék
Helyszín: Toldi Klub és Kávézó (1054, Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
17 órától félóránként, két aszalnál
Magyar, angol, portugál, holland, francia, német, olasz, japán, görög, és szlovén nyelven.

A brit Rotozaza társulat előadásában sem színpadot, sem hivatásos színészeket nem kapunk. Kapunk viszont egy fülhallgatót és egy társat, valamint egy kávéházi asztalt, amely mellett ülve elfelejthetjük saját személyiségünket, és átadhatjuk magunkat a fülünkbe érkező utasításoknak. Játék? Szerep? Kihívás? Ki-ki másként éli meg azt a fél órát, amit a Rotozaza különös, filmszerűen szerkesztett története nyújt. Csak figyelni kell és reagálni, használni a hangunkat, a képességeinket, valamint az asztalra tett tárgyakat... és máris megszületik a varázslat! A megélhető, megtapasztalható, nagyon színházi vagy pillanatokra épp "színház-szerűtlen", de rendkívül intenzív élmény.

április 17-18. 20 óra
Wayn Traub/Toneelhuis(Belgium): Maria-Magdalena, avagy a hét fátyol tánca /színház
Wayn Wash Trilógia III.
Helyszín: Trafó
Angol, német, flamand és kínai nyelven, magyar és angol felirattal. A belgiumi premier után a darab először Budapesten látható!
Jegyrendelés

"Film-opera": így nevezi Traub az általa teremtett műfajt; színház, videó, film és zene különleges egyvelegét. Ezúttal csaknem 60 színész és táncos, valamint 40 statiszta bevonásával Kínában forgatta a színpadon három vásznat betöltő film egyes részeit, melyben Zhibo Zhao, Kína egyik leghíresebb táncosnője és Gabriel Rios belga énekes is felbukkan. A darabban a Keletről alkotott sztereotípiáink mellett keveredik rituális színház, giccs, katolicizmus, misztérium, erotika és pszichoanalízis. Mindez kortárs köntösbe csomagolva, olyan vizuális eszközök segítségével, melyekre az MTV hirdetései, az amerikai sorozatok és az internet voltak a legnagyobb hatással.

április 22-24. 20 óra
Fortedanse Társulat: Isteni vidékek /fizikai színház, premier
Helyszín: Trafó
Magyar nyelven
Jegyrendelés

A Kalevala északi tájai után Horváth Csaba koreográfus-rendezőt és Szálinger Balázs író-költőt ez alkalommal az ókori Görögország inspirálta. A mitológiai helyszíneken játszódó fiktív történetek alapjául a görög drámairodalom egyes motívumai szolgálnak, melyek hétköznapi élethelyzeteken keresztül vezetnek egészen a horror hátborzongató világáig.

április 23-25. naponta 15, 16, 17 és 18 órakor
Dries Verhoeven (Hollandia): the large movement / helyszínspecifikus előadás
Helyszín: Budapest egyik forgalmas közterén (pontosítás alatt)
Kínai nyelven, magyar és angol felirattal.

Egy film, amit csak egyetlen egyszer vetítenek. Egy film, ami akkor játszódik, amikor nézzük. Egy film a valóságról, amit hollandok forgatnak, előadásról előadásra újra. Egy konténer, ami mozi. Harmincpercnyi film/élmény, ami az egyik legnagyobb holland fesztivál megrendelésére készült. Egy film, ami tükröt tart nekünk, szembesít minket mindazzal, amit nem látunk, nem veszünk észre. Megmutatja, hogy annak a valóságnak, amelyben mozgunk, csak egy töredékét észleljük.

április 27-28. 20, 21, 22 óra - folyamatos beengedés
A Trafó és a Műhely Alapítvány bemutatja: Space: worldwideheroshow / játékos színházi hősvetélkedő
Helyszín: Trafó
Bármilyen nyelvtudással élvezhető.
Jegyrendelés

A Space színházi hőstehetség-kutatója játékos-interaktív formában váltja valóra Andy Warhol jóslatát a mindenkinek kijáró 15 percnyi világhírről. A nézők a szereplők értő segítségével kipróbálhatják magukat egy személyre szabott hősszerepben, és miután kiállták a próbát, hősként ünnepeltethetik magukat, és sütkérezhetnek a "világhírben" néhány percig, bekerülve a worldwideheroshow virtuális pantheonjába - egészen addig, amíg át nem adják a helyüket a reménybeli hősök következő csapatának. A nézőket a játék kezdetén a Látnoknő fogadja, és rövid beszélgetés alapján valamelyik játszóhoz irányítja őket, ezzel kiosztva rájuk egy hős-szerepet.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Bécsben felújították A holt város című operát

2009. Április 08. Szerda, 20:18, Forrás: AFP

Páratlan sikert aratott Angela Denoke német szoprán A holt város című opera kettős női főszerepében. Erich Korngold művét a bécsi Állami Opera újította most fel Willy Decker rendezésében.

Tovább

Vizsgálják Alföldi Róbert balesetét

2009. Április 03. Péntek, 09:36, Forrás: Origo

A Bárka Színház belső vizsgálatának lezárultáig Seress Zoltán, a teátrum igazgatója nem nyilatkozik arról, mi történt a Koldusopera kedd esti előadásán.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!