Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Jordán a szombathelyi kezdetről és tervekről

2009. Május 21. Csütörtök, 16:40, Forrás: Kultúra

Noha az első előadását csak január közepén tartotta meg a Weöres Sándor Színház, és az idő rövidsége miatt csak három nagyobb bemutatóra futotta, Jordán Tamás szerint összességében mégis sikeres volt a szombathelyi színházalapítás és az első évad is. Értékelés és tervek az igazgatótól.
 

"A színház nemcsak előadások terepe, hanem agora, fórum, találkozóhely is" - nyomatékosította többször is a direktor, aki szerint a szélesebb nyilvánosság még mindig nem igazán érti, "miért is akar Jordán Tamás annyira színházat csinálni Szombathelyen".
  
A Nemzeti Színház élén töltött időszakáról szólva kijelentette: "eluntam azt, hogy mást se csináljak egész nap, mint nagyon nagy művészeknek piros szőnyeget terítsek és nézzem, hogy elég puhán lépkednek-e rajta". Jordán hozzátette: úgy érzi, többre hivatott annál, mint hogy egy nagyon jó színházat, nagyon jó színészekkel, nagyon jó körülmények között működtessen. Számára az jelentett igazi kihívást, hogy egy olyan városban, ahol eddig hiányzott a színház, és ahol nagyon akartak színházat, valami igazán újat teremtsen, ahol kamatoztathatja a tudását és a tehetségét, ahol azt teheti, amire elhivatottnak érzi magát - mondta.
 
"Ha egy színház beéri azzal, hogy csak előadásokat hozzon létre, amire aztán vagy bejönnek az emberek vagy nem, halálra van ítélve (...) a színháznak bele kell ágyazódnia a társadalomba, a színháznak mindenhez hozzá kell szólnia, ami a társadalmat érdekli, (...) mert a színház célja végső soron, hogy a maga eszközeivel megváltoztassa a társadalmat "- fejtette ki.
 
Az idei évadról szólva Jordán Tamás elmondta, eddig 67 bérletes előadást tartottak, összesen több mint 11500 nézővel. Ezek közül a legnagyobb sikert Egressy Zoltán és Dömötör Tamás 9700 című, Szombathely múltjáról szóló színdarabjának bemutatása hozta, amelynek előadásai 90 százalék fölötti látogatottsággal zajlottak. Hasonlóan sikeresek volt a Szerelmes Balázs című "élőfilm", de a hagyományos színházi mű, a Cseresznyéskert előadásai is.

Tájékoztatása szerint a Weöres Sándor Színház már meghirdette a 2009-2010-re szóló bérleteit is, amelyekből már az első napokban több mint hatszáz elkelt. Terveik szerint a következő évadban bemutatják Vajda-Valló-Fábri: Anconai szerelmesek című zenés komédiáját, Molnár Ferenc Liliom című drámáját, valamint Michael Frayn Még egyszer hátulról című fergeteges vígjátékát. Kamaradarabként színre kerül George Orwell Állatfarmja, Victor Hugo Nevető ember című műve, Karinthy Frigyesre emlékezve a Frici Kabaré, Háy János A Herner Ferike faterja című színdarabja, valamint Edith és Marléne címmel Németh Judit és Kiss Mari estje.
 
Ezen kívül a Weöres Sándor Színház tovább folytatja sokrétű tevékenységét Szombathelyen. Kiállításokat, koncerteket és előadói estek szerveznek, de rendszeresen bekapcsolódnak a városban zajló kulturális eseményekbe is. Nyáron a Savaria Történelmi Karneválon a társulatra alapozva készülnek majd a karneválszínházi előadások, és Színésztársalgó címmel már saját műsoruk van a Szombathelyi Városi Televízióban is, ahol elképzeléseik szerint egyszer saját gyártású tévéjátékokat is készítenek majd. Mindezt úgy, hogy a jövőre is változatlan összetételű társulatnak évad közben költöznie kell majd, hiszen a színháznak otthont adó HEMO épületét átépítik, átmenetileg Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ szolgál majd játszóhelyül.
 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Pannon Várszínház: nyári bemutatók a veszprémi várban

2009. Május 21. Csütörtök, 16:41, Forrás: MTI

A veszprémi Pannon Várszínház június végén ismét nyári várszínházi programra várja a közönséget; 26-án este lesz Karinthy Frigyes Omnibusz című abszurd játékának premierje a várbeli Dubniczay palota udvarán.
 

Tovább

Én egy szemüveges kisfiú vagyok

2009. Május 13. Szerda, 20:45, Forrás: Súgó

Az, hogy minden művészet a valóság tükre, alapigazság. Erre az előadásra viszont még inkább igaz ez a kijelentés, mint bármilyen más alkotásra, hiszen eredeti dokumentumok alapján készült, vagyis szó szerint az életből merít.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!