Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

POSZT: rekordszámú produkció a színházi találkozón

2009. Június 01. Hétfő, 20:31, Forrás: MTI

Minden eddiginél több, 18 produkció került a június 4. és 13. között megrendezendő IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába, melyet idén Janisch Attila filmrendező állított össze.
 

Mint Simon István, a programsorozatot rendező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Közhasznú Kft. vezetője elmondta, a POSZT versenyprogramjába legfeljebb 14 produkciót vártak, végül azonban 18 darab 27 előadását láthatja majd a közönség.
 
A Janisch Attila által kiválasztott produkciók sorában helyet kapott többek között a budapesti Örkény István Színház Jógyerekek képeskönyve, a Nemzeti Színház A park, az egri Gárdonyi Géza Színház A velencei kalmár, a fővárosi Katona József Színház Barbárok, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának A Gézagyerek, valamint a budapesti Vígszínház Augusztus Oklahomában című előadása, de a Pécsi Nemzeti Színház két produkciója is.
 
A helyhiány várhatóan ebben az esztendőben is problémát jelent majd - vélekedett Simon István, hozzátéve: több produkcióra már a pénztárnyitás után 20 perccel elfogytak a belépőjegyek. "Néha örülünk, ha befér a zsűri" - fogalmazott. Mint megjegyezte, a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program előkészületei a POSZT-ot is érintik, így a folyamatban lévő beruházások miatt több helyszín - például a Széchenyi tér vagy a Zsolnay gyár - kiesik majd. Több új helyen is lesznek azonban előadások, többek között a római Cella Septichorában is - tette hozzá.

Simon István megemlítette: a KoMa és az ALKA.T egy budapesti edzőteremben játszott Fédra Fitness című darabját Pécsett is egy fitneszteremben adják majd elő, de idén bevonják a helyszínek közé a pécsi színház balett-termét is, ahol a Szputnyik Hajózási Társaság játssza Bérháztörténetek 0.1 című produkcióját.
 
A fesztivál társigazgatója, Jordán Tamás elmondása szerint az idei POSZT-on "hatalmas támadás indul minden irányban a színházért". A seregszemle 10 nap alatt 208 programot kínál; a versenydarabok mellett nagyon gazdag az Országos Színházmelletti Fesztivál (POSZT OFF) programja is. "Borzasztó izgalmas dolgokat csinálnak a fiatalok (...), kezdik átalakítani a színház nyelvét" - fogalmazott. Jordán Tamás közölte, a fesztivál eddigi díjai mellett újdonság, hogy a fővárosi Thália Színház felajánlotta: a három legjobb vidéki produkciót szeptemberben vendégül látja Budapesten.
 
Faragó Zsuzsa, a színházi seregszemle Nyílt Fórum elnevezésű kísérőrendezvényéről szólva elmondta, idén különösen izgalmas programot sikerült összeállítaniuk: a POSZT vendégei részleteket hallhatnak a Nemzeti Színház Tízparancsolat-drámapályázatára beérkezett művekből, a litera.hu irodalmi portál Staféta című pályázatának darabjaiból, de számos más felolvasószínházi produkció és szakmai beszélgetés is várja a közönséget.
 
Mint Nagyné Varga Melinda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) főosztályvezetője hangsúlyozta, a tárca az előző évinél is nagyobb összeggel, 80 millió forinttal támogatta a fesztivált, míg jövőre 85 milliót szán a POSZT-ra.

Meixner András pécsi alpolgármester hozzátette, noha a városban nemrég ért véget a polgármester-választás kampánya, a POSZT "a kultúrpolitika minden oldalán kiemelt helyet foglal el". A politikus elmondta, Pécs az OKM támogatásával közel azonos összeget, 75 millió forintot fordított az idei fesztiválra.
 
A szervezők közlése szerint a 2010-es POSZT versenyprogramját Fáy Miklós állítja össze; az újságíró már megkezdte a válogatást.

A jegyeket megvásárolhatja portálunkon.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Szép nyári napok jönnek!

2009. Június 02. Kedd, 13:33, Forrás: Budapesti Operettszínház

Retro uzsonnacsomag májkrémmel, ismertető kitépett kockásfüzet-lapon, zászlófelvonás az egykori Csillebérci Úttörőtáborban, Trabant és paradicsomos káposzta a menzán. Közelmúltunkban nosztalgiáztak az újságírók a Neoton-musical beharangozó sajtótájékoztatóján, ahogy teszi ezt maga a darab is.
 

Tovább

Közel félmillió euróért keltek el a Marcel Marceau-relikviák

2009. Június 01. Hétfő, 20:29, Forrás: MTI

A francia kormány vásárolt meg számos árverési tárgyat Marcel Marceau világhírű pantomimes hagyatékának aukcióján, amelyet azért rendeztek, hogy kiegyenlíthessék a művész adósságait. Az árverés közel félmillió eurós bevétellel zárult.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!