Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

David Byrne Budapesten

2009. Július 14. Kedd, 10:48, Forrás: Kultúra.hu

David Byrne Songs of David Byrne and Brian Eno című, július 15-i millenárisbeli koncertje a legújabb, Brian Enóval közösen jegyezett Everything That Happens will Happen Today című közös albumuk bemutatóturnéjának része.
 

David Byrne megkérdőjelezhetetlenül a világ aktuális zenei irányzatainak egyik meghatározó alkotója immár bő harminc éve. A skót-amerikai zenész és művész leginkább a Talking Heads, a legnagyobb hatású amerikai new wave zenekar alapítójaként, dalszerzőjeként és frontembereként lett ismert 1974 és 1991 között. Azóta szólólemezein dolgozik, valamint számos más médiumban, mint a film, a fényképészet, az opera és az internet alapú művészet. Munkáját Grammy-, Oscar- és Golden Globe-díjakkal tüntették ki.
 
Byrne művészeti iskolákban tanult, ezek közül a Rhode Island-i Ipartervezői Szakiskolában ismerte meg Chris Frantz-et és barátnőjét, Tina Weymouth-t, akik mellé már csak Jerry Harrisonra volt szükség, hogy 1975-ben megalapíthassák a Talking Heads-et. Időközben Byrne a kortárs zene egyik meghatározó zenészével, zeneszerzőjével, teoretikusával, Brian Enóval is együttdolgozott, aminek eredményeként 1981-ben megjelent a My Life in the Bush of Ghosts című első közös albumuk. Ezen a zene történetében először használtak hangmintákat.
 
Byrne rendkívül szerteágazó és gazdag tevékenységből csak ízelőként sorolunk fel párat: 1981-ben Twyla Tharp koreográfussal színpadra állították a The Catherine Wheel című balettet rendhagyó zenékkel, ritmusokkal. Filmzenéi közül Bernardo Bertolucci Az utolsó kínai császár című filmjéhez készült zenéjét Oscar-díjjal jutalmazták. 1984-ben ő rendezte, szerezte és koreografálta a legendás Stop Making Sense című filmet, amely a Talking Heads zenekar számainak legjavát vonultatta fel. Megalapította a Luaka Bop világzenei kiadót, amely olyan együtteseket jegyez, mint a Cornershop, Os Mutantes, Los De Abajo, Jim White, Zap Mama, Tom Zé, Los Amigos Invisibles és mások.
 
Képzőművészeti tevékenységét számos múzeum és kortárs művészeti galéria bemutatta világszerte, emellett számos közterületen készített installációkat, amelyeknek legnagyobb részét anonim művészként valósította meg.
 
Legújabb koncertsorozatának az előzménye, hogy Byrne és Eno 2008-ban ismét összeálltak, hogy megalkossák az Everything That Happens Will Happen Today című lemezüket. A koncertekhez Byrne egy zenekart is összehozott. Ennek a világkörüli turnénak a keretében jön el Magyarországra előadni a Songs of David Byrne and Brian Eno című műsorát.
 
A korongon a két zenész az elektronikus zenét és a gospelt ötvözte, miközben korábbi anyagaik valamennyi finom árnyalata megtalálható rajta a popos hangvételtől a különös hangmintákon át az összetett zajgroove-ig, valamint a kísérletező, improvizatív játékig - a rock, a world music, a pop, a jazz, s mindenekelőtt az elektronika és a gospel lefegyverző elemeinek a felvonultatásával.

 

Jegyrendelés

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Gyerekeké a nyár a Margitszigeten és a Városmajorban is

2009. Július 14. Kedd, 11:26, Forrás: Kultúra.hu

Amikor a kőszínház bezár, a szabadtér szélesre tárja kapuit. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad augusztus 30-ig ingyenes interaktív meseelőadásokat rendez szombatonként, a vasárnapok pedig a reneszánsz jegyében telnek. A Városmajor Szabadtéri Színpad is gondol a kicsikre: vasárnaponként mesematinékat tartanak.
 

Tovább

Kiürülnek és bezárnak az olasz múzeumok

2009. Július 14. Kedd, 10:41, Forrás: Múlt-kor

A csökkenő állami támogatások miatt riasztó helyzetbe kerültek az olaszországi múzeumok, emlékhelyek és filmszínházak.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!