Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Hatvanéves a Bábszínház - évadnyitó szerdán

2009. Augusztus 26. Szerda, 22:26, Forrás: MTI

Megalakulásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a Budapest - korábban Állami - Bábszínház társulata, amely szerdán tartja évadnyitó ülését.
 

Október 8-án dupla bemutatóval, a Csizmás Kandúr és a Hárun és a mesék tengere előadásával kezdődik a évfordulós program; a Budapest Bábszínház jogelődje 1949-ben ezen a napon mutatkozott be a közönségnek. A Csizmás Kandúr a nagyszínpadon lesz látható; Charles Perrault klasszikus meséjét mai köntösben, rajzfilmek ihlette látványvilágban állítja színre Schneider Jankó. A Játszó-téren mutatják be a Hárun és a mesék tengerét, amelyet Csató Kata rendez. Salman Rushdie bábszínpadra írott, bunraku bábokkal megelevenedő kalandos történetében a mesemondó Hárun viszontagságok árán szabadítja ki Meseország királylányát. (A bunraku Japán sajátos bábjáték színháza. A bábuk általában 1-1,5 méter magasak, fából készülnek, és közvetlenül kézzel lehet irányítani őket.) A két bemutató között a színház galériájában a jubileum alkalmából visszatekintő kiállítás nyílik.
 
Az évforduló tiszteletére az októberi programban azok az előadások kapnak még helyet, amelyek az elmúlt hat évtized legnépszerűbb darabjai voltak. A gyerekeket 1961-től mulattatják a Misi mókus vándorúton előadásával. Már a Budapest Bábszínház sikerei közül való A legkisebb boszorkány és A szarvaskirály; A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin című Bartók-adaptációk pedig a legrégebbi felnőtt előadásokhoz tartoznak. Csaknem másfél évtizede vonzza a közönséget A varázsfuvola marionett-változata. Előadják a tíz évvel ezelőtt, az 50. évforduló alkalmából bábszínpadra állított Az ember tragédiája című darabot és látható lesz majd a felnőtt sorozatban az Odüsszeusz is, amelyik az egyik legfrissebb előadása a bábtársulatnak.
 
A szezon további hónapjaiban teljesedik ki az a program, amelyet az igazgató, Meczner János "a fiatalok évadjaként" nevez. Az utóbbi időkben a társulat színészgárdája friss diplomásokkal gyarapodott, ezúttal a vendégrendezői kar fiatalodik meg.
 
Januári bemutató lesz a Rozi az égen Tengely Gábor színrevitelében. Gyermekének mesélte Tasnádi István egy csillagképek között kalandozó kislány történetét, amelyet Jeli Viktóriával közösen írt bábszínpadra, hogy óriásbábok, árnyjáték, bunraku bábok által megelevenedjen. Ezt követi a Bitódalok márciusi premierje, amelyet Veres András állít színre. Christian Morgenstern abszurd versei, a lét és nemlét között egyensúlyozó dalok a kabaré fekete humorával, korántsem megszokott térben és bábokkal várják majd a felnőtt közönséget. Bemutatnak egy klasszikus mesét, a Csipkerózsikát is Kuthy Ágnes rendezésében. A Lackfi János által írt, szellemes versekbe szedett Grimm-adaptációban egy lány és egy fiú lép újabb életszakaszába, válik önállóbbá és felelősségteljesebbé; történetüket nemcsak bábszínházi, hanem élőszínházi játék, zene, tánc, cirkusz és képzőművészeti értékű látvány teszi teljessé.
 
A tavaszi programba illeszkedik az a tréning, amelyet a múlt évadban a Faust előadásakor a társulattal már megismerkedett Balázs Zoltán tart bábszínészeknek. Újdonság, hogy ettől az évadtól a Budapest Bábszínházban már bérlet-sorozatokat is hirdetnek; ezek három-három előadásra válthatók.

 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Új premierek, új színészek Nyíregyházán

2009. Augusztus 26. Szerda, 22:28, Forrás: MTI

Négy új színésszel és több bemutatóval kezdi a 2009/2010-es színházi szezont a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulata, amely hétfőn tartotta évadnyitó ülését.
 

Tovább

Tímbilding, avagy színház a strandon

2009. Július 14. Kedd, 14:56, Forrás: Exit24

A szabadtéri színdarabok nem újdonságok, fürdőben előadott művet viszont már nagyon régen látott a közönség. De szerencsére vannak, akik újjáélesztik a hagyományt.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!