Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Elhunyt Szekeres Ferenc

2009. Augusztus 31. Hétfő, 11:47, Forrás: HVG

Elhunyt Szekeres Ferenc karnagy, a Budapesti Madrigálkórus alapítója, a nemzetközi Vivaldi-kutatás egyik jeles személyisége.

Hosszú, súlyos betegség után vasárnap reggel, 82 éves korában Budapesten érte a halál - közölte a család. A kórusalapító, iskolateremtő zeneművész temetéséről később intézkednek.

Szekeres Ferenc nevéhez korszakos jelentőségű lemezfelvételek fűződnek. Az általa 1957-ben alapított Budapesti Madrigálkórus tagjaival reneszánsz, barokk oratóriumokat és kórusművet rögzített,közülük Vivaldi Juditha Triumphans és Haydn Il ritorno di Tobia című művéért elnyerte a Francia Akadémia nagydíját.

A karnagy 1927-ben Murakeresztúron született, ének-zenetanári diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte, majd Rómában Franco Ferrara karmesterkurzusain tanult.  Vezette a Zeneakadémia gyakorlóiskoláját. A nemzetközi zenei életben is kiemelkedőnek minősített zenetörténeti kutatásokat végzett: ezért, elsősorban a Vivaldi életmű feltárásáért az olasz állam azOlasz Köztársaság Lovagrendjével ismerte el munkásságát.   

A magyar zenei életben végzett tevékenységért - Kodály kórusműveinek és a kortárs szerzők alkotásainak megszólaltatásáért - a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Fél évszázados kórusvezetői munkásságáról (és a tőle elválaszthatatlan együttesről) a Holnap Kiadó Madrigáltörténet címmel tavaly könyvet jelentett meg.
 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Zsidó Nyári Fesztivál

2009. Augusztus 31. Hétfő, 11:51, Forrás: Exit24

A Zsidó Nyári Fesztivál mára különleges helyen szerepel a nyári fesztiválok sorában, mert nagyon szerethető módon nyújt bepillantást egy zártabb kultúra világába. A fesztivál szélesre tárt kapukkal várja, a magyar, az európai, és a tengerentúli közönséget.
 

Tovább

Elhunyt Kishonti Ildikó

2009. Augusztus 31. Hétfő, 07:14, Forrás: Index

A művészt a Budapesti Kamaraszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!