Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Zsidó Nyári Fesztivál

2009. Augusztus 31. Hétfő, 11:51, Forrás: Exit24

A Zsidó Nyári Fesztivál mára különleges helyen szerepel a nyári fesztiválok sorában, mert nagyon szerethető módon nyújt bepillantást egy zártabb kultúra világába. A fesztivál szélesre tárt kapukkal várja, a magyar, az európai, és a tengerentúli közönséget.
 

A fesztivál csodálatos helyszínei már önmagukban is hívogatóak: a Dohány utcai zsinagóga lenyűgöző épülete a világ második legnagyobb zsidó templomaként közkulturális kincsünk.  A mesés kelet hangulatát idéző monumentális épületben koncertekkel várják majd a nagyközönséget. Elsőként Palya Bea, Szefárd varázs című estje ejthet ámulatba, majd a világhírű jazz énekesnő Elsa Valle és zenekara lép fel. Bepillantást nyerhetünk a balkáni és jeruzsálemi zsidó zene világába, majd a Budapest Klezmer Band és Judrom koncertje következik. A fesztivál záróakkordjaként az Izreali Filharmonikusok adnak nagyszabású koncertet. A Rumbach utcai zsinagóga és az Uránia Nemzeti Filmszínház is koncert teremmé változik fesztivál idejére. A Budapest Galériában Hanna Fluk izraeli festőművész, míg a Ráday Galériában Galambos Tamás Borzolt illúziók című kiállítása lesz látható. A Pinceszínházban a Greta Garbo fiatalságát bemutató Garbo című darabot játszzák, a Tivoli Színházban pedig Falusi Mariann önálló estje várja a nézőket. Igazi különlegességnek ígérkezik, Edna Mazya: Kisded játékok című előadásának magyarországi premierje, a Trafóban, amely után egyenesen az alkotókhoz intézheted a darab kapcsán felmerült kérdéseidet. A Zsidó Nyári Fesztivál egy hete rengeteg érdekes programot tartogat, úgyhogy  ne habozz, irány a fesztivál, ahol megismerheted a sokszínű zsidó kultúra számos műfaját.

A programok részletesen:
 
A programsorozat augusztus 29-én a Gozsdu udvarban rendhagyó utcabállal kezdődik, ahol a hangulatról Rácz Kati és a Flush gondoskodik. Augusztus 30-án és 31-én számos ingyenes, szabadtéri programmal, gyerekelőadással, sóletpartyval, klezmer koncerttel, a Hegedűs a háztetőn slágereivel és békebeli kávéházi sanzonokkal várják az érdeklődőket.

Augusztus 30-án Palya Bea szefárd estjét hallhatják a Dohány utcai zsinagógában, szeptember 2-án pedig Ausztriából érkezik Budapestre az izraeli származású énekesnő, Timna Brauer, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre.
 
Augusztus 31-én a mediterrán dallamok kedvelőit várjuk Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére. A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszanak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla.

Szeptember 2-án Retro Dívák címmel először énekel együtt a három kivételes hangú énekesnő, Bódy Magdi, Falusi Mariann és Rácz Kati. Közreműködik ifj. Rátonyi Róbert és együttese. Különleges műsorukban világhírű jazz melódiák és felejthetetlen régi magyar filmslágerek egyaránt hallhatók lesznek.
 
A tánc rajongóinak az izraeli flamenco csapat, a Compas Dance Company ígér különleges élményt szeptember 3-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az előadás a flamenco és a neoklasszikus balett elemek kombinációjára épül.

Szeptember 5-én a magyar filmek legendás díváját, Karády Katalint idézi elénk Szalóki Ági A vágy muzsikál című estjével.
 
Szeptember 6-án a Symbol Szórakoztató Központban ingyenes tolerancia koncerten lépnek fel először közösen a Király testvérek, Linda, Viktor és Benjámin.

Vámos Veronika és a Tango Esperimento szeptember 6-i Jiddis Tango koncertjén a klezmer muzsika és az argentín tangó egymásba fonódó világát fedezhetik fel a nézők. Zenéjükben egyszerre jelennek meg hagyományos lüktető ritmusok és kortárs zenei elemek.

A Corvin tetőn Isolated címmel Müller Péter Sziámi, Szakcsi Lakatos Béla és az Európa Kiadó zenészei új zenekarának koncertje lesz szeptember 1-jén. A Symbol Szórakoztató Központban Óbudán szeptember 2-án a zsidó gasztronómia és borkultúra kedvelői borvacsorán vehetnek részt, szeptember 3-án pedig Rande-Jew címmel hatalmas bulira várjuk a zsidó kultúrával és egymással is ismerkedni vágyó fiatalokat. A hangulatról sokak kedvence, a nagyszerű Vodku együttes gondoskodik.

A Rumbach utcai zsinagógában a klasszikus zene kedvelőit különleges kamarazenei estekkel várjuk. Augusztus 30-án Kárászy Szilvia és a Solti Kamarazenekar előadásában Handel művek átiratait hallhatják, szeptember 2-án Mendelssohn dalok és kamaraművek szólalnak meg, szeptember 3-án pedig a nemzetközi hírű fiatal hegedűművész, Korcsolán Orsolya lemezbemutató koncertje lesz.

A Szépművészeti Múzeumban szeptember 6-án a Zsidó Nyári Fesztivál egyik legizgalmasabb komolyzenei eseményére, az izraeli származású, nemzetközi rangú fiatal csellóművész, Gavriel Lipkind szólókoncertjére várjuk az érdeklődőket.

A zenei előadások mellett látható lesz Robert Capa fotóművész, Hanna Fluk kortárs izraeli festőművész és Naszódi Zsuzsa portrékiállítása is.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Célegyenesben a kismartoni Haydn ünnepi játékok

2009. Szeptember 10. Csütörtök, 20:45, Forrás: Kultúra

A koncertciklust Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok zenekar nyitotta meg kedd este, Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében.
 

Tovább

Elhunyt Szekeres Ferenc

2009. Augusztus 31. Hétfő, 11:47, Forrás: HVG

Elhunyt Szekeres Ferenc karnagy, a Budapesti Madrigálkórus alapítója, a nemzetközi Vivaldi-kutatás egyik jeles személyisége.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!