Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Szolgáltatás, oktatás és egy új fesztivál - a Krétakör tervei 2012-ig

2009. Szeptember 10. Csütörtök, 20:47, Forrás: MTI

Egy kulturális szolgáltató cég, egy előadóművészeti iskola alapjainak lerakása és egy új fesztivál jelentheti a megújult formában működő Krétakör alapjait - mondták el a művészeti műhely vezetői a budapesti Krétakör Bázison tartott szerda esti sajtótájékoztatójukon.
 

Mint Schilling Árpád művészeti vezető felidézte, a független társulat 2008 nyarán alakult át, azóta azt kutatják, hogyan lehet a színházat mint eszközt különféle új tevékenységekre felhasználni. Immár a megújult keretek között hozták létre a Kurázsi papa és a Made in China című előadásaikat, a DunaPart elnevezésű kortárs előadó-művészeti minifesztivált, valamint több részből álló, A szabadulóművész apológiája című produkciójukat - emlékeztetett a rendező.
 
Gáspár Máté ügyvezető igazgató hozzáfűzte, az oktatási és kulturális tárca 2008-ban elsőként a Krétakörrel kötött közszolgáltatási szerződést a független színházi szférában: a 2010 végéig érvényes kontraktus évi 100 millió, illetve a válság begyűrűzése óta 75 millió forint támogatást biztosít a társulat által vállalt eseményszámért cserébe.

A Krétakör állandó telephelyhez is jutott, hiszen a IX. kerületi önkormányzat rendkívül kedvező bérleti feltételekkel 10 évre átengedte egy belső-ferencvárosi bérház második emeletét - jegyezte meg az ügyvezető. Új otthonukat nevéhez méltóan bázisnak tekintik, így számos művészeti együttműködésnek biztosítottak és biztosítanak helyszínt.
 
Schilling Árpád elmondása szerint a Krétakör három új irányba kíván elindulni a 2012-ig terjedő időszakban. Mint a rendező elárulta, egy kulturális szolgáltató cég létrehozásán gondolkodnak, amely megrendelésre különleges eseményeket hozna létre. "Jóleső feladatnak tekinteném például, ha egy március 15-i ünnepséget kellene újra felfedeztetni a diákokkal" - említett példát.
 
A másik kezdeményezés egy iskola elméleti alapjainak lerakása lenne, amely az előadó-művészetek kutatásával foglalkozna, emellett a Krétakör egy új típusú fesztivált is létrehozni kíván - számolt be további terveikről Schilling Árpád, hozzátéve: a Művészetek Völgye keretében Taliándörögdön megvalósított A csillagász álma mintájára egy-egy helyszínspecifikus, a helyiek részvételével megvalósuló produkció jelentené a vándorfesztivál lényegét.
 
A Krétakör Bázisba tervezett programokról Gulyás Márton projektvezető ejtett szót: beszámolója szerint a jelenleg Krétakör Akadémia munkacímű, novembertől januárig tartó előadás-sorozatra olyan tudósokat, művészeket hívnak meg, akik inspirációval, termékeny gondolatokkal szolgálhatnak munkáikhoz. A Gönczy Pál utcai bázis A szabadulóművész apológiája című produkcióból készülő 2 lemezes DVD alkotói - Darvasy Marcell zeneszerző és Németh Gábor rendező - projektjeinek is teret ad.
 
Mint a művészeti műhely munkatársai közölték, Mundruczó Kornéllal együttműködésben még az idén megjelenik dvd-n a Nibelung lakópark című előadásukból forgatott film. Az évad során Akadályverseny címmel a Káva Kulturális Műhellyel közösen színházi nevelési foglalkozásokat szerveznek fővárosi középiskolákban, majd várhatóan júliusban lesz látható Budapesten a Krétakör és a francia nemzeti cirkusziskola, a Centre National des Arts du Cirque közös produkciója - tették hozzá.
 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Őze Áron kapta az Ivánka Csaba-díjat

2009. Szeptember 10. Csütörtök, 20:48, Forrás: MTI

2009-ben az Ivánka Csaba-díjat - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását - Őze Áron színművész nyerte el.
 

Tovább

Célegyenesben a kismartoni Haydn ünnepi játékok

2009. Szeptember 10. Csütörtök, 20:45, Forrás: Kultúra

A koncertciklust Fischer Ádám és az Osztrák-Magyar Haydn Filharmonikusok zenekar nyitotta meg kedd este, Heinz Fischer osztrák államfő jelenlétében.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!