Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Meghalt Bujtor István

2009. Szeptember 25. Péntek, 16:07, Forrás: Index

Hatvanhét éves korában elhunyt a Pogány Madonna [2] és a Hamis a baba [3] színész-rendezője. A Veszprémi Petőfi Színházat igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban, csütörtökön került a budapesti honvédkórházba.
 

"Szerdán teljesen jó állapotban engedtük el Pestre, nem meghalni adtuk oda" - mondta az Indexnek Dr. Tóth Árpád, a Veszprém Megyei Kórház orvos igazgatója. Bujtor István július 31-én került a veszprémi kórházba [1] válságos állapotban. A színművész állapota később javult.

Rehabilitációját Budapesten folytatták volna. Csütörtökön a honvédkórházba került, információink szerint bélgyulladással, veseelégtelenséggel, szeptikus sokkal. Halálának pontos körülményei egyelőre nem ismeretesek.

A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező és forgatókönyvíró eredeti nevén Frenreisz István. Latinovits Zoltán féltestvére és Frenreisz Károly testvére 65-ben szerzett közgazdászdiplomája után több mint tizenöt évet húzott le a magyar filmgyártásban, mielőtt Ötvös Csöpiként rögzült volna a köztudatban.

Kezdetek


"A bátyám, Latinovits Zoltán művész volt, ez biztos, én nem tartom magam hozzá foghatónak. Időnként kicsúszik belőlem valami, ám attól még nem vagyok művész - mondta a VOX-nak adott interjújában [2]. - Kétségtelenül szeretem összefogni, vezetni a csapatot. De ezt az élet más területén is szívesen teszem. Ha ide rendelt a sors, akkor most már itt maradok."

Máriássy Félix Karambol című filmje volt az első szerepe 64-ben. Várkonyi Zoltántól Jancsó Miklósig több ismert magyar rendező keze alatt dolgozott, olyan filmekben mint a Kőszívű ember fiai és a Csend és kiáltás. 79-ben a Sándor Mátyás sorozat hat epizódján keresztül harcolt a magyar függetlenség ügyéért.

Közönségfilmek

80-ban váltott át a magyar gyártású közönségfilmekre, Ötvös Csöpi-filmjeinek mindegyikét egymillióan látták a mozikban, ami ma elképzelhetetlen egy magyar produkció esetében. A forgatókönyvírásban és a rendezésben az első filmtől részt vett, az Elvarázsolt dollártól vette át teljesen mindkét szerepkört.

"Egy krimit forgattam éppen, aminek a forgatókönyvét egy filmgyári gyártásvezető írta, maga az alapanyag pedig nem volt túl nagy szám - mondta az írói ambícióiról. - Megjegyeztem a rendezőnek: ilyet én is tudok írni. Akkor írj, jött a válasz. Így álltam neki A Pogány Madonnának."

A Pogány Madonnában magyar hangból a magyar Bud Spencerré lépett elő: első körben a tihanyi apátságból ellopott műtárgy tolvajait kerítette kézre. Egy véletlen baleset folytán a filmben egy igazi karambolt is láthatunk. Két évre rá elkészült a folytatás, a Csak semmi pánikban [3] Kardos doktor (Kern András) szerencsétlenkedése ellenére előkerült a második világháborúban a Balatonba zuhant repülőgép rakománya. A 85-ös Az elvarázsolt dollár [4] gonosztevői valutát hamisítottak, a film újítása volt, hogy a költségvetést már szponzori pénzek is kiegészítették, és ennek fejében a cégek reklámjai a vásznon is megjelentek.

A sorozat a rendszerváltás után is folytatódott, a Hamis a baba, aminek egyik legnagyobb vívmánya Bögyös maca volt, a Szovjetunió utolsó évének legnézettebb külföldi filmje lett. Ebben a részben a főszereplők egy heroinszállítmány nyomában hagyták el a Balatont, és a külföldi helyszínek mellett már nyugati autó és számítógép is volt benne.

Bujtor rendezett még huszonkét Szomszédok-epizódot, ezen felül rendezőként jegyzi A három testőr Afrikában [5] című Rejtő-adaptációt, ami 1997-ben megkapta a moziüzemeltetők díját a legnézettebb mozifilmért, de Bujtor sokáig szégyellte a végeredményt. Ahogy elmondta [6]. "A Duna Televíziótól, amikor 2005-ben le akarták adni a filmet, rávettek, hogy nézzem meg újra. Beleegyeztem a vetítésbe, mert rájöttem, hogy nem is olyan rossz: tisztességes színészvezetéssel, korrekt módon levezényelt munka."

Az utolsó tévéfilm

Zsaruvér és Csigavér címmel három saját maga által rendezett tévéfilmben [7] nyomozott tovább az idősödő Csöpi és Kardos doktor 2000 után. A legutolsó részt, A szerencse fiát idén [8] júliusban [9] mutatta be az MTV. Ebben egy fiatal lány elrablása miatt kutakodnak a vízirendőrők segítségével. A filmet 2007-ben forgatták Kenesén és Füreden.

Színház

Színi pályája 1966-ban a győri Kisfaludy Színháznál kezdődött, játszott Pécsen is, majd 1976-ban a Vígszínház, 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának tagja lett. 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott és rendezett.

Tavaly januárban lett a veszprémi színház igazgatója. A gazdasági helyzet megszilárdítása mellett a közönség szélesebb körű megnyerését tűzte ki célul: országosan ismert színészek és rendezõk vendégszereplését ígérte. Győr után itt is megrendezte régi tervét, a Hyppolit, a lakájt [10], amit filmre akart vinni a kilencvenes években, de akkor elhappolták előle. A színpadon főszerepben Szulák Andrea, Balázs Péter és Szalma Tamás-triót láthattuk. Másik rendezése Veszprémben a Kakukkfészek [11] volt, amiben Eperjes Károly mellett (McMurphy) Bromdent, az indián főnököt alakította, ez az egyik legismertebb színházi szerepe.

Hobbija a vitorlázás volt, hajója az 1936-ban épített Rabonbán, hatszoros magyar bajnok lett vele.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Az öldöklő angyal is lesz a Budapesti Őszi Fesztiválon

2009. Szeptember 26. Szombat, 16:06, Forrás: MTI

Sokszínű programok várják a közönséget október 9. és 18. között a Budapesti Őszi fesztiválon, amelyet immár 18. alkalommal rendeznek meg.
 

Tovább

25 éve halt meg Máté Péter

2009. Szeptember 11. Péntek, 13:36, Forrás: FigyelőNet

Szinte nem is tudjuk eldönteni, hogy sok-e, vagy kevés az a 25 év, amely eltelt azóta, hogy Máté Péter meghalt. A dalai ma is működnek, mintha tegnap ment volna el, de már szinte klasszikus művekké is váltak, mint a rég halott zeneszerzők művei.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!