Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Európa legidősebb aktív színésze Senkálszky Endre

2009. Október 06. Kedd, 10:10, Forrás: MTI

Kilencvenöt éves Senkálszky Endre érdemes művész, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, Európa legidősebb aktív színésze.
 

Utóbbi megállapítást a Krónika című kolozsvári napilap tette hétfői számában; az írás beszámolt a helyi magyar színház nagytermében megtartott pénteki születésnapi ünnepségről, amelyről a másik kolozsvári napilap, a Szabadság is tudósított internetes oldalán.
  
A rendezvényen felolvasták Kötő József színháztörténész köszöntőjét, majd a társulat nevében Kántor Melinda köszöntötte Senkálszky Endrét, aki a Báthory líceum cserkészcsapatától cserkésznyakkendőt kapott. A Szabadság munkatársai virágcsokorral és egy üveg pezsgővel kedveskedtek a 75 éves színészi karrierrel büszkélkedő ünnepeltnek.
  
A művész arról beszélt, hogy a kedves szavak és az ünnepség további erőt adnak neki, és megerősítik abban a hitben, hogy a 75 színpadon eltöltött év nem volt hiábavaló. A Dimény Áron színművész által szervezett, meglepetésnek szánt ünneplés láthatóan meghatotta az idős művészt.
  
Senkálszky Endre 1914. október 2-án született Kolozsvárott. Amatőr színjátszóként kezdte, az 1930-as években vándorszínészkedett, majd 1939-ben a kolozsvári társulathoz szerződött. 1949-1954 között a kolozsvári Magyar Művészeti Intézet tanára, 1964-1969 között a kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt.
  
Pályafutása során eljátszotta Ádám szerepét Madách Az ember tragédiájában, és megformálta Bánk bán alakját is Katona József drámájában. Színészi munkája mellett rendezőként is dolgozott; 1978-tól három éven át 14 görög tragédiából álló ciklust rendezett. Munkásságát számos kitüntetéssel, köztük életműdíjjal ismerték el.

 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Így csináljunk operát?

2009. Október 06. Kedd, 10:12, Forrás: Fidelio

Dicséretes vállalás, hogy az Operaház műsorában továbbra is szerepelnek a legfiatalabb korosztályokat, vagyis a jövő közönségét célzó előadások. Az őszi programban a tavalyi, nagyszerű Pomádé királyt követően újabb gyerekeknek szóló bemutató szerepel, ezúttal gyerekek közreműködésével.

Tovább

Vita az Örkény Színház önállóságához szükséges pénzről

2009. Szeptember 26. Szombat, 16:09, Forrás: MTI

A városvezetéssel ellentétben a Fővárosi Közgyűlés Kulturális  Bizottsága pénzt is javasol - összességében csaknem 300 millió forintot - a művészszínházi projektet megvalósító Örkény István Színház Madách Színháztól független, önálló működésére.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!