Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

A Libération méltatta Schilling Árpád cirkuszszínházát

2010. Február 09. Kedd, 15:08, Forrás: Kultúra.hu

Egy teljes oldalon méltatta kedden Schilling Árpád legújabb rendezését a Libération című francia napilap.
 

Az új cirkusz irányzat legrangosabb európai oktatási központja, a Párizstól 150 kilométerre található Chalons-en-Champagne-ban működő Francia Cirkuszművészeti Központ (CNAC) idén a Franciaországban jól ismert Krétakör művészeti vezetőjét kérte fel a végzősök vizsgaelőadásának megrendezésére. A 16 diák Urban Rabbits (Városi nyulak) című diploma-előadását Párizsban, a La Villette kulturális parkban felállított sátorban két hete mutatták be nagy sikerrel.
  
A Libération kritikusa szerint már a prológusnál egyértelművé válik, hogy a magyar rendező természetes és lemeztelenített megoldást választott. Emlékezetet arra, hogy Schilling Árpád az elmúlt években pedagógiai jellegű kísérletezéseket folytatott, és ebből adódóan a CNAC vizsgaelőadásában is a cirkuszművészek személyiségének és tehetségének egyedi vonásai érdekelték. A háromhónapos próbafolyamat kezdetén hosszú, személyes beszélgetéseket folytatott a diákokkal a cirkusz világához, az iskolához és az egymáshoz fűződő viszonyukról, majd szeptemberben a csapat tíz napot töltött Budapesten, utcai mutatványokkal készülve a feladatra.
  
Az előadásban a porondon a ki-be járkálás szüntelen: az utca állandóan jelen van, s a Fancsikai Péter által tervezett plakátról a repülő lakókocsiból egy jó barátokból álló zenélő, klarinéton és egyéb fúvós hangszereken játszó, hangoskodó társaság tűnik fel a cirkusz bejáratánál. De egyáltalán nem parádéznak: egyszerű sportcipőt és próbaruhát viselnek, a rárógumi és a cigaretta ugyanolyan kellékük, mint a porondon felejtett melltartó - hangsúlyozza a kritikus.
  
Frédérique Roussel szerint a szereplők közti intimebb jelenetek is jól működnek, mert a humor - amely hangsúlyos szerepet kapott a rendezésben - metaforikussá teszi az előadást. "A lehető legtisztább metaforákat próbáltam létrehozni, annyira egyszerű jeleket, hogy azok majdnem azonosak a jelölttel magával" - idézi a lap Schillinget.
  
Az előadásban nem minden sikerül és egyes akrobatikus számok még bizonytalanok, de a rendező tudatosan szimpatikussá teszi a tökéletlenségeket, s a néző pontosan érzi a hatalmas tehetségeket. Az előadás vitathatatlan költőisége azonban abban a tandemjelenetben bontakozik ki, amikor egy biciklista és egy siető gyalogos üldözéséből már nem tudni, hogy ki fut a másik után. Az elképzelhetetlen épp olyan váratlanul jelenik meg a porondon, mint az életben: a másikkal való találkozásban - írta a Libération.
  
A Városi nyulak produkció február 14-ig látható Párizsban. Tavasszal négyhónapos európai turnéra indul a csapat: Málta, Olaszország és Románia után június 19. és 27. között Budapesten a Fővárosi Nagycirkusz, július 9-10-11-én Debrecen, majd július 23-24-25-én az Európa Kulturális Fővárosa program részeként Pécs látja vendégül az előadást.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Hollywoodi sztárok is versengenek a rangos londoni színházi díjért

2010. Február 09. Kedd, 15:09, Forrás: MTI

Rachel Weisz, Jude Law, Keira Knightley és más hollywoodi sztárok is felkerültek a 2010-es Laurence Olivier brit színházi díj jelöltlistájára.
 

Tovább

Katasztrófát okozhat a pécsi színház rossz állaga

2010. Február 09. Kedd, 15:02, Forrás: Kultúra.hu

Akár tömeges katasztrófa is bekövetkezhet a Pécsi Nemzeti Színházban a teátrumot, valamint a szomszédos lakóépületet összekötő födémszerkezet meggyengülése miatt.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!