Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

A "rehabilitált" Brankovics György a Thália Színházban

2010. Április 06. Kedd, 11:28, Forrás: Kultúra.hu

Erkel Ferenc utolsó befejezett operája, a Brankovics György "rehabilitált" változatát mutatja be csütörtökön a Kolozsvári Magyar Opera a fővárosi Thália Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként, az Erkel-bicentenáriumhoz kapcsolódva.
 

"Ez a mű Erkel Ferenc munkája, amit azért érdemes hangsúlyozni, mert az Erkel-operák partitúrái általában bizonytalan filológiai állapotban vannak" - mondta az előadás rendezője és karmestere, Selmeczi György.
  
Mint megjegyezte, a kor operai gyakorlata, az Erkel-fiúk tevékeny közreműködése, az utókor jó szándékú "korszerűsítő" törekvései következtében az életművet egyre nehezebb értékelni, a felületesen értelmezett hagyomány pedig unalmas klisékbe kényszerítette a művek előadói gyakorlatát.
  
Selmeczi György a korábbi budapesti előadást jónak tartja, az előző kolozsvárit azonban nem. Úgy véli, az ártott a mű hírének. Köztudott, hogy Erkelnek sosem volt erőssége a librettista megválasztása. Ezúttal Obernyik Károly hallatlanul erős, a shakespeare-i modellt híven követő drámáját vehette volna munkába a zeneszerző, két színésztársa azonban a kitűnő drámából furcsa módon gyenge librettót írt - mutatott rá a rendező. Selmeczi György úgy véli: Erkel nehezen tudott az egyik jelenetből a másikba való átvezetésre zeneileg ügyes megoldást találni. De írt néhány zseniális jelenetet, amely a nemzeti operák megteremtőinek, Muszorgszkijnak, Dvoráknak, Smetanának a műveivel összevetve is megállja a helyét.
  
Az érdektelen, jelentéktelen összekötő részeket ez a produkció mellőzi, így az eredetileg 3 és fél órás operából gondos szerkesztés eredményeképp 2 órás feszes zenedráma keletkezett. A karmester-rendező arra is kitért, hogy ő általában kerüli az aktualizálást, de most a XXI. század elején a zenedráma felidézi az elmúlt évtizedben a szomszédunkban zajló délszláv háború rettenetes képeit.
  
Ugyanúgy vallásháború volt a konfliktus egyik gyökere, mint Erkel vagy Hunyadi korában - hangsúlyozta Selmeczi György, hozzátéve, hogy a "kényszer árulásról" szól számára a darab. Bizonyos történelmi személyiségeket az utókor - jogosan egyébként - árulónak minősít és nem vizsgálja az adott szituációt. "A Brankovics-opera arra figyelmeztet, hogy a tények, a súlyosbító és enyhítő körülmények burjánzó szövedékében a történelmi ítélet felelőssége egyként nyomaszt valamennyiünket."
  
A mű értéke még, hogy Erkel elsőként népzenei dallamokat szőtt az operába - emelte ki Selmeczi György, aki a mulatós jelenet kólóját odaadta a Vujicsics Együttesnek, hogy autentikus hangszerelést kapjon.
  
Brankovics Györgyöt az együttes fiatal, de máris elismert énekese: Sándor Árpád alakítja, a lánya, Mara Covacinschi Yolanda, a két fiát Bardon Tony és Maneszes Márton énekli, Cselebi aga pedig Szilágy János lesz.
 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Szigorú költségvetést ígér a Sziget

2010. Április 06. Kedd, 11:36, Forrás: Index

A költségcsökkentés keretében tavaly színpadokat vontak össze, állami segítséget kértek, miközben megerősített külföldi reklámkampánnyal és speciális diákkedvezményekkel próbálták fenntartani a látogatottságukat.
 

Tovább

A Nemzeti áprilisi közönségtalálkozói

2010. Április 06. Kedd, 11:23, Forrás: Kultúra.hu

Áprilisban több alkalommal tartanak közönségtalálkozót a Nemzeti Színházban.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!