Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Elhunyt Ádám Ottó, a Madách Színház volt igazgatója

2010. Április 10. Szombat, 10:45, Forrás: Index

82 évesen meghalt Ádám Ottó, a Madách Színház volt főrendezője és igazgatója. Többször kapott Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjjal és Táncsics Mihány-életműdíjjal is kitüntették.
 

Elhunyt Ádám Ottó rendező, színigazgató; a Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészt életének 82. évében pénteken érte a halál, tudatta a Madách Színház, amelynek főrendezője és igazgatója is volt korábban. A színház egykori igazgatójának temetéséről később intézkednek.

Ádám Ottó 1928. október 17-én született Kolozsvárott, tanulmányait az ottani Orvostudományi Egyetemen, majd a Színművészeti Főiskolán végezte. 1952-ben és 1953-ban a Madách, majd két éven át a szegedi Nemzeti Színház rendezője. 1956-ban visszatért a Madách Színházba, ahol rendező, főrendező, 1972 és 1989 között pedig igazgató volt. 1959-től a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is tanított, és évtizedeken keresztül vezette az egyetem színész tanszakát, közben 1964-ben rektorhelyettes volt, végül 2000 és 2003 között emeritus professzor.

Ádám Ottó 1952 februári miskolci vizsgarendezése - Kornyejcsuk Ukrajna sztyeppéin című szovjet vígjátéka - fergeteges sikert aratott. Utolsó rendezése Csehov Cseresnyéskertje volt 1987 februárjában. Az 1989-es visszavonulásáig eltelt 37 évben kiemelkedő volt rendezői, társulatépítési, színházvezetői, pedagógiai munkája. Nevéhez fűződött a Madách Színház úgynevezett aranykora. Fő feladatának tekintette a magyar drámai hagyományok felfedezését és ápolását.

Jelentős rendezései Németh László művei, Az áruló, Széchenyi, Mathiász panzió, Bodnárné; Szomory Dezső Hermelinje, G. B. Shaw Warrenné mestersége, Tanner John házassága, a Pygmalion, a Sosem lehet tudni, Az ördög cimborája, valamint Brecht Kaukázusi krétaköre és a Koldusopera. Igen fontosak Shakespeare-rendezései, a Szentivánéji álom, a Hamlet és az Othello. Emlékezetes volt még a Pillantás a hídról, az Éjjeli menedékhely, a Sirály, a Csillag a máglyán, az Isten, császár, paraszt.

Ádám Ottó 1954-ben és 1960-ban Jászai Mari-díjat kapott, 1970-ben érdemes művész, 1979-ben kiváló művész lett, 1965-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2008-ban megkapta a Táncsics Mihály-életműdíjat.

 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Startol a POSZT

2010. Június 04. Péntek, 21:39, Forrás: fn

A jubileumi 10. Pécsi Országos Színházi Találkozón zongorashow és élő szinkron is lesz. A fesztiváligazgató pedig azt is elárulta az fn.hu-nak, hogy a versenyprogramra szinte lehetetlen jegyet kapni, mégis előfordul, hogy félig üres nézőtér.

Tovább

Szigorú költségvetést ígér a Sziget

2010. Április 06. Kedd, 11:36, Forrás: Index

A költségcsökkentés keretében tavaly színpadokat vontak össze, állami segítséget kértek, miközben megerősített külföldi reklámkampánnyal és speciális diákkedvezményekkel próbálták fenntartani a látogatottságukat.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!