Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Startol a POSZT

2010. Június 04. Péntek, 21:39, Forrás: fn

A jubileumi 10. Pécsi Országos Színházi Találkozón zongorashow és élő szinkron is lesz. A fesztiváligazgató pedig azt is elárulta az fn.hu-nak, hogy a versenyprogramra szinte lehetetlen jegyet kapni, mégis előfordul, hogy félig üres nézőtér.

Az idei POSZT-on már nem igazán tudtak semmi újdonságot kitalálni, mert már így is majdnem 200 rendezvény van a 10 nap alatt, és nincs olyan műfaj, amely itt nem jelenik meg – mondta el az fn.hu-nak Simon István fesztiváligazgató. Azért a tízedik jubileumi fesztiválra készülnek némi meglepetéssel. A Best Off-nak nevezett rendezvény keretein belül az elmúlt tíz év legsikeresebb programjaiból válogattak. Ilyen lesz például a Zongorapárbaj, amely során két zongorával Jávor Ferenc, Darvas Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Selmeczi György adnak elő egy „show-t”, amely fergeteges sikert ért el korábban. Ugyancsak felújítják az élő szinkronizálást Magyar hangja címmel.

A fesztiváligazgató szerint a POSZT szíve a versenyprogram, de a lelke az a 160-170 egyéb program, amely 32 helyszínen, utcákon tereken kulturális intézményekben zajlik. Az időjárás azonban a szabadtéri programokat kétségessé teszi. A fesztiválnyitó például a Színház téren lenne Bródy János koncertjével, de jelenleg ez nem tűnik kivitelezhetőnek.

Az Európa Kulturális Fővárosa projektből a POSZT egyébként nem részesül. Az eredeti terv szerint a Pécs városa és a kulturális tárca 75-75 millió forintot adna a fesztiválra. Míg Pécs már odaítélte az összeget, addig a minisztériummal még a szerződést sem írták alá. a megszavazott. Ebből kifolyólag a versenyben szereplő színházaknak most fizetni nem tudnak, csak ígérni, hogy ez később megtörténik.

Mindeközben a versenyben részt vevő darabok válogatásának rendszerét is megváltoztatták. A jövő évi darabokat már nem egy személy, hanem egy háromfős grémium választja majd ki, amelynek tagjai Vekerdy Tamás, pszichológus, Szilágyi Lenke, fotóművész és Urbán Balázs, kritikus. Már évek óta sokan kritizálják az egyszemélyes szubjektív döntést, így az igazgató szerint ennek semmi köze az idei válogatáshoz, illetve ahhoz, hogy Fáy Miklós döntéseit érte volna vád.

A magyar színházi világ legnagyobb eseményeként számon tartott tíznapos fesztivál versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepel, melyeket Fáy Miklós újságíró, kritikus válogatott össze az általa szemlézett darabok közül. A közönséget emellett rengeteg off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, s egyebek mellett közönségtalálkozókra is várják.

A versenyprogramokra mindemellett igen nehéz bejutni. A jegyek kétharmada már az április 20-i pénztárnyitás napján elfogyott. Bár közönség részéről órisi a túljelentkezés nem egyszer előfordult, hogy a nézőtér fele üres. Ez a különös helyzet amiatt adódik, mert több színházi társulat ragaszkodik ahhoz, hogy az eredetileg kis közönség előtt játszott darabjaikat egy nagyobb befogadású teremben se játsszák több néző előtt. „Volt olyan is, hogy a 600 személyes nagyszínházban kizárólag a színpadra engedtek nézőket, így oda mindössze 90-en juthattak be. A benti programokra így 9000 nézőt várnak összesen, de ha az off-programokat is beleszámoljuk, akkor közel 50 ezer főt várnak a POSZT-ra.

 

A versenydarabok

Maya, Csörgess meg!, Übü király, Kockavető, A revizor, Háztűznéző, SZJ 9231 avagy a művtev vége, Az elveszett levél, Kasimir és Karoline, 20/20, Veszett fejsze, Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, Fodrásznő, The beach, S.K.

 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

85 éves lenne Harag György

2010. Június 04. Péntek, 22:36, Forrás: kultura

Idén lesz huszonötödik éve, hogy elhunyt Harag György. Az erdélyi rendező június 4-én töltené be a 85. évét.

Tovább

Elhunyt Ádám Ottó, a Madách Színház volt igazgatója

2010. Április 10. Szombat, 10:45, Forrás: Index

82 évesen meghalt Ádám Ottó, a Madách Színház volt főrendezője és igazgatója. Többször kapott Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjjal és Táncsics Mihány-életműdíjjal is kitüntették.
 

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!