Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Operában utazik az Operettszínház a következő évadban

2010. Június 04. Péntek, 22:42, Forrás: kultura

Két operát is műsorára tűz 2010-2011-es évadában a Budapesti Operettszínház. A Gianni Schicchi mellett a Mario és a varázslót mutatják be, de a címében szintén erre a műfajra hajazó Koldusoperát is színpadra állítják.

 

A Budapesti Operettszínház mind műfaji szempontból, mind együttműködés tekintetében nyitni kíván a következő évadban. Az alapvetően musicalre és operettre specializálódott színház ugyanis két operát is bemutat: Puccini Gianni Schicchi című vígoperáját és Vajda János Mario és a varázslóját. Ennek keretében a Miskolci Nemzetközi Operafesztivállal és a Pécsi Nemzeti Színházzal működnek együtt, utóbbi Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Szabó P. Szilveszter főszereplésével kerül színpadra. Az opera felé való elmozdulás kapcsán az igazgató elmondta: jót tesz a színháznak, ha olyan zenei területekre merészkedik, amelyek előreviszik, ezt pedig jól mutatja, hogy a művészek „eszelősen, nagy örömmel próbálnak”.
 
„Ez egy igazi zenés népszínház, a szó legnemesebb értelmében. Ez az egyetlen műfaj, amely fel tudja venni a versenyt a kereskedelmi tévék show-ival” – vélte a színidirektor. Legfőbb céljuk, hogy előadásaik egyszerre jelentsenek „gondolati kalandot”, szórakoztassanak és egyúttal értékeket is felmutassanak. Egy operettszínháznak Kerényi Miklós Gábor szerint kötelező Strausst játszania, ezért az Egy éj Velencében című nagyoperettet is az új bemutatók között találjuk. A cím az „avagy a Golyók háborúja” alcímmel egészül ki: a flipperpályát imitáló díszletek közé helyezett, golyónak öltöztetett színészek produkciója a rendező Kerényi Miklós Gábor korábbi, erfurti rendezésének felújítása. (A főbb szerepekben Földes Tamás, Bálint Ádám, Vadász Dániel és Homonnay Zsolt lesznek láthatóak.)
 
2010 októberében Szerdán tavasz lesz! címmel mutatják be Fényes Szabolcs, Bacsó Péter és G. Dénes György „retróperettjét”, amely egy hányatott sorsú magyar-történelem szakos tanár nyolcvanas évekbeli történetét meséli el: a kilátástalanság mellett azért jó adag szerelmet is felvonultató zenés darab főszerepét Mészáros Árpád Zsolt alakítja, mellette Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Kerényi Miklós Máté, Vágó Zsuzsi és Faragó András tűnik majd fel. Béres Attila rendező a többször musicaldrámaként aposztrofált Rebecca után marad a filmszerű megoldásoknál, hiszen a Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperájából készülő előadást „musical filmként" határozza meg a színház. A Dolhai Attila és Szinetár Dóra főszereplésével megvalósuló produkció a hírek szerint leginkább a némafilmek stlusát idézi majd.
 
A következő évad terveit bemutató sajtótájékoztatón az igazgató beszámolt arról is, hogy 2010 novembere és 2011 júliusa között Szabadka városával és az Európai Zenés Színházi Unióval közösen szeretnék megrendezni az I. Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt. A versengés nem titkolt célja a magyar származású, neves zeneszerző, Lévay Szilveszter műveinek nemzetközi népszerűsítése és természetesen a fiatal tehetségek támogatása, felfedezése.
 
Szerző: Kelemen Éva
Fotó: Kováts Dániel

 

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Szegény gazdagok a Budapesti Nyári Fesztiválon

2010. Június 07. Hétfő, 13:49, Forrás: kultura.hu

Június 7-13-ig a Szabad Tér Színház és a József Attila Színház közös produkciója, a Szegény Gazdagok mellett a Centrál Színház két vendégjátékára, egy koncertre és egy gyermekműsorra is jegyet válthatnak az érdeklődők a Budapesti Nyári Fesztivál keretén belül.

Tovább

85 éves lenne Harag György

2010. Június 04. Péntek, 22:36, Forrás: kultura

Idén lesz huszonötödik éve, hogy elhunyt Harag György. Az erdélyi rendező június 4-én töltené be a 85. évét.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!