Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Sikeres a Magyar Nemzeti Múzeum bővítési pályázata

2010. Június 14. Hétfő, 21:52, Forrás: kultura.hu

Sikeres volt a Magyar Nemzeti Múzeum épületére és a Múzeumkert fejlesztésére kiírt tervpályázat, amelyen a Mányi István Építész Stúdió nyerte a 6 millió forinttal járó első díjat.

 
(MTI) - A győztes pályázó, Mányi István elmondta: pályázatuk célja az volt, hogy az épületet hasznosabbá tegyék, vagyis az többet nyújtson az idelátogatóknak."Ez részben láthatatlan építészet, hiszen a raktárak például a föld alatt kaptak helyet. Részben láthatatlan lesz egy észak-déli irányba futó, fedett, földalatti utca is, ahol múzeumbolt, rendezvényterem, gyermekmegőrző és étterem kapna helyet" - fejtette ki az építész, aki mindezt természetes fényforrásokkal látná el.
   
A tervek szerint a múzeum két udvarát "hálószerű üvegtetővel" fedik majd, itt kaphatnának helyet a nagykiállítások és egyéb rendezvények, például a bálok. Mányi István leszögezte: minden változtatás hozzáadott érték, vagyis sehol nem bontják meg az épületet. Az új bejáratot "egy filigrán oszlopsor" jelzi majd fedett utca végén. Mint mondta, a bővítésekkel nem veszélyeztetik az épület körül lévő növényzetet, a tervek meghagyják a fák mintegy 98 százalékát.
   
Eltér István, a bíráló bizottság elnöke elmondta: Nyugat-Európában - észlelve a múzeumok megváltozott funkcióját - már a legtöbb jelentős múzeum átesett bővítésen, és e tekintetben "Magyarország egy kicsit mintha elmaradt volna". A zsűrielnök a Magyar Nemzeti Múzeum épületét a klasszicista építészet "gyöngyszemének" nevezte, amelyben számos funkció kap helyett: a kiállítások mellett jelentős kutatómunka folyik, és számos rendezvénynek is otthont ad az épület. A kiállított pályaművekről két beszélgetést is szerveznek: június 24-én és 29-én a Kortárs Építészeti Központtal közösen.
   
Fegyverneki Sándor, a bírálóbizottság tagja, országos főépítész elmondta: a beérkezett 61 érvényes pályamű a Magyar Nemzeti Múzeum bővítésének szinte valamennyi fizikailag lehetséges módját felvonultatja. Mint fogalmazott, szinte mindegyik terv lefedné az épület két udvarát, de a terek hasznosíthatóságát sokféleképpen látták az építészek. Volt, aki az épületet körülvevő parkot folytatná az udvarokon is, mások különféle építményeket álmodtak a két térbe.
  
A pályaműveket ismertetve hozzátette: a bővítés fontos szempontja volt, hogy az a lehető legkisebb mértékben károsítsa a meglévő növényzetet. A pályázók erre számos megoldást találtak a múzeum körül; a "legextrább" megoldásnak azt a pályaművet tartotta, amely eltüntetné a kert körül húzódó kerítést és a környező utcákra és a palotanegyedre nyitott parkot hozna létre. Fegyverneki a beérkezett pályaműveket "korszakos munkának" nevezte, amellyel "már régóta tartozik a szakma a muzeológiának". Szerinte a bizottság végül "markáns, konszenzusos döntést hozott".
   
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója felidézte: a tervpályázat kiírásakor igyekeztek a legkevésbé megkötni az alkotók kezét, hogy a "lehető legszabadabban szárnyalhasson a fantázia". Meghatónak nevezte, hogy ilyen sokan jelentkeztek a felhívásra, ami szerinte jelzi: az építészek nemcsak egy kulturális beruházást látnak a projektben, hanem felismerték, egy olyan nemzeti kulturális intézmény bővítéséről van szó, amely meghatározó szerepet játszik Magyarországon.
   
A Magyar Nemzeti Múzeum fejlesztésére január végén írtak ki pályázatot. Korábban Csorba László, az intézmény főigazgatója a fejlesztés alapvető feladatairól azt mondta: meg kell oldani a Múzeumkertben parkoló autók problémáját, új kertépítészeti koncepcióval meg kell újítani a kertet. A múzeum épületében olyan izgalmas, új tereket kell létrehozni, amelyek lehetővé teszik azt, hogy a látogatók több időt tudjanak eltöltetni és többféle szolgáltatást kapjanak.
További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Indul a Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó

2010. Június 14. Hétfő, 21:56, Forrás: kultura.hu

Június 13-a és 19-e között a város ad otthont Magyarország első országos zenés színházi találkozójának, a KOZSZT-nak.

Tovább

Emeljük a tétet! - Az Operettszínház következő évada

2010. Június 12. Szombat, 22:19, Forrás: szinhaz.hu

Fényes Szabolcs, Bacsó Péter, G. Dénes György, Kurt Weill, Bertolt Brecht, Giacomo Puccini, Vajda János és Johann Strauss darabjai kerülnek a Budapesti Operettszínház repertoárjára a 2010/2011-es évadban. A Nagymező utcai teátrum egyébként remek szezont zár, több mint 370 ezer néző volt kíváncsi előadásaira.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!