Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

A Fodrásznő lett a POSZT legjobb előadása

2010. Június 14. Hétfő, 22:05, Forrás: kultura.hu

A debreceni Csokonai Színház Fodrásznő című produkciója lett a legjobb előadás a X. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), melynek legtöbb díját a budapesti Örkény István Színház művészei vehették át a tíznapos fesztivált záró szombati gálaesten.

en.

 Fodrásznő (Máthé András felvétele)
(MTI) - A szakmai zsűri által legmagasabbra értékelt, Viktor Rizsakov rendezte debreceni előadásban szerepelt Szűcs Nelli, aki a színészzsűri szerint a legjobb női alakítást nyújtotta.
   
A POSZT-ra két darabbal is bekerült Örkény István Színházhoz hét elismerés köthető: Bagossy László lett a legjobb rendező az Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline című darabjának színreviteléért. Ugyanez az előadás nyerte el a közönségzsűri díját, és ebben játszott a legjobb női epizódszereplő, Hámori Gabriella. A Kasimir és Karolinéban való közreműködésért érdemelte ki Parti Nagy Lajos a legjobb színpadi szövegért és Ignjatovic Krisztina a legjobb jelmezért járó elismerést.
   
 Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (Gordon Eszter felvétele)
A társulat másik, Zsótér Sándor rendezte, Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése című produkciójában nyújtott teljesítményéért Kerekes Éva kapta a legjobb női főszereplőnek és Ambrus Mária a legjobb díszletért járó elismerést.
   
 Kovács Zsolt Az elveszett levélben (MTI / Kálmándy Ferenc)
A Pécsi Nemzeti Színház Mohácsi János által rendezett Az elveszett levél című darabjában lépett színpadra a legjobb férfi főszereplő, Kovács Zsolt és a legjobb férfi epizódszereplő, Urbán Tibor. Ezen előadás kiérdemelte a Thália Színház Rivalda-díját csakúgy, mint az egri Gárdonyi Géza Színház Fényes Szabolcs - Harmath Imre: Maya, valamint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a bukaresti dramAcum Gianina Cărbunariu: 20/20 című előadása. Utóbbi a szakmai zsűri különdíjában is részesült.
   
 Holecskó Orsolya és Nagy Péter A revizorban (MTI)
A színészzsűritől a legjobb férfi alakításért járó elismerést Nagy Péter kapta a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A revizor című előadásában nyújtott teljesítményéért. A nemzetközi zsűri díját Bodó Viktor érdemelte ki a budapesti Szputnyik Hajózási Társaság Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet Kockavető című előadásáért.
   
A legjobb 30 év alatti színésznő díját megosztva kapta Béres Márta és Erdély Andrea, mindketten a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház - Urbán András Társulata The Beach című előadásában szerepeltek. A legjobb 30 év alatti színész a három idei versenydarabban is feltűnő Ötvös András lett.
   
Az idei jubileumi fesztivál versenyprogramjában tizenkét társulat tizennégy produkciója szerepelt, melyeket Fáy Miklós újságíró, zenekritikus válogatott az általa látott darabok közül. A közönséget emellett mintegy 180 off-programra, azaz koncertekre, kiállításokra, s egyebek mellett közönségtalálkozókra is várták a POSZT tíz napja alatt.
   
Spilák Klára, a POSZT sajtókapcsolatokért felelős munkatársa azt mondta: a találkozó a versenyprogramot és más rendezvényeket tekintve is színvonalas volt, a zsűrik döntését és a díjak odaítélését a szakma is megfelelőnek értékelte. Hozzátette, hogy a fesztivált a közönség részéről a megszokott nagy érdeklődés kísérte. Az előadásokra összesen mintegy 10 ezren váltottak jegyet, a nézőszám az ingyenes programokkal együtt 35-40 ezerre tehető.
   
Kiemelte, különböző szakmai fórumokon felvetődött, hogy szükség lenne egy nemzetközi színházi fesztiválra is, de a POSZT megmarad annak, ami eddig is volt, a hazai és határon túli magyar színházak találkozójának. Az esemény jövője és anyagi hátterének biztosítása érdekében többen azon véleményüknek is hangot adtak, hogy a POSZT költségvetését nem az adott évben hanem évekre előre kellene biztosítani.
   
Spilák Klára végezetül megjegyezte, hogy tíz év után elköszönt a fesztiváltól annak két igazgatója, Jordán Tamás és Simon István, akik más elfoglaltságaik miatt jövőre már nem vállalják a szervezői, vezetői feladatokat.
További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Bánffy György kapja idén a Magyar Szabadságért díjat

2010. Június 16. Szerda, 20:17, Forrás: kultura.hu

Bánffy György Kossuth-díjas színművész kapja idén a Magyar Szabadságért díjat, amelyet minden évben a szovjet csapatok kivonulásának napján adnak át.

Tovább

A Duna Karnevállal indul az Óbudai Nyár

2010. Június 14. Hétfő, 22:03, Forrás: kultura.hu

Idén tízéves az Óbudai Nyár elnevezésű programsorozat: a Duna Karnevállal induló jubileumi rendezvényen június 13-tól augusztus 28-ig 11 helyszínen csaknem 60 színházi, zenei, operett és táncest, sőt búcsú is várja az érdeklődőket.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!