Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Mahlerrel nyit a Magyar Állami Operaház Budapest

2010. Augusztus 24. Kedd, 14:32, Forrás: MTI

Gustav Mahler monumentális második szimfóniájával nyílik meg szeptember 5-én, vasárnap este a Magyar Állami Operaház Budapest új évadja. Az ének- és zenekart Fischer Ádám vezényli, a szólisták Rácz Rita és Gál Erika. Mint azt Fischer Ádám vezető karmester az MTI-nek elmondta, reméli, hogy a nyári szünet után hétfőn megkezdett munka elég lesz a nagyszabású alkotás betanulására a méltó előadáshoz.

Az évadnyitó nemcsak az operaház ünnepe, ezzel az eseménnyel indul a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának mintegy féléves megemlékező programja, az Erkel, Mahler és Liszt belvárosa című sorozat is. A koncert előtt így Gustav Mahler szobrát (Krasznai János munkáját) is felavatják, hiszen idén ünneplik a fővárosi operaházat 1888-1891 között vezető osztrák zeneszerző születésének 150., jövőre pedig halálának 100. évfordulóját.

 

Fischer Ádám felidézte: amikor az előző szezont záró június 28-iki gálára Thomas Hampson világhírű bariton megérkezett, az első dolga volt megkeresni azt a szobát, ahol Mahler budapesti igazgatásának három esztendejét - vélhetően - töltötte, és ahová az énekes úgy lépett be, mint egy szentélybe.

 

A karmester úgy véli: Mahler - bár operát nem írt - a mai napig is a legnagyobb, és nemzetközi elismertségét tekintve a legjelentősebb művészegyéniség, aki valaha a budapesti dalszínház élén állt. A magyar zenei élet fontos feladata nemcsak e periódusról, hanem az egész életműről megemlékezni - hangsúlyozta Fischer Ádám, hozzátéve: ez az egyik indoka annak, hogy nem egy repertoár-előadással, hanem a Feltámadás alcímű alkotással - mint valami új jelképével - kezdik az évadot.

 

A koncertsorozatok szerkesztői szívesen tekintik a zeneszerző munkásságát keretbe foglaló kompozíciónak a II. szimfóniát és a Dal a Földről című darabot, amely az élettől való búcsúzás szimbóluma is. Budapesten is ez zárja majd megemlékezés-sorozatot 2011. január 25-én, amikor először énekel Budapesten Michael König tenor oldalán Angelika Kirchschlager, a salzburgi születésű mezzo, aki Fischer Ádám szerint nagyon készül az előadásra.

 

A folyatatás itt olvasható.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Rátóti Zoltán a kaposvári színház új igazgatója

2010. Augusztus 26. Csütörtök, 07:01, Forrás: kultura

Rátóti Zoltán lesz a kaposvári Csiky Gergely Színház új igazgatója - erről döntött a somogyi megyeszékhely közgyűlése kedd esti rendkívüli ülésén.

Tovább

Szellemidézés swinggel

2010. Augusztus 24. Kedd, 14:29, Forrás: kultura

A Művészetek Palotája évenként megrendezett swingfesztiválja New Orleanst választotta névadójának. New Orleans a tradicionális jazz, a ragtime és persze a swing otthona. Kulturális értékei, elsősorban halhatatlan zenéje előtt róják le tiszteletüket a fesztivál fellépői évről évre.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!