Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Operapremierek a következő évadban

2010. Augusztus 30. Hétfő, 22:04, Forrás: fidelio

Kísérletező évbe kezdenek a dalszínházak, a 2010/2011-es szezonban számos izgalmas előadásra lehet számítani.

Sokat lehet hallani mostanában az Operaházról, a különböző financiális kérdések mellett azonban a jövő évi repertoárra is érdemes odafigyelni: kilenc premierre számíthatunk, ritkaságok és régóta hiányzó darabok is bemutatásra kerülnek.

Az első különlegesség a szeptember 14-én debütáló Kovalik-rendezés, Arrigo Boito egyetlen befejezett operája, a Mefistofele lesz. Az első változatban hatalmasat bukó, majd átírt formájában 1875-ben ugyanekkora sikert aratott mű Goethe Faustjának nem mindennapi feldolgozása.

A talán legjobban várt mű ugyancsak a művészeti igazgatói posztról távozó Kovalik Balázs A bolygó hollandi-rendezése. Reméljük, hogy a már külföldön is elismert direktor a legutóbbi, csupán kuriózumszámba menő és a kínálatból gyorsan eltűnő Napfogyatkozás után az Elektrához hasonló élménnyé változtatja-e a német zeneköltő egyik legnépszerűbb, régen hallott darabját.

Tavaly az Operaház Sári József imént említett Napfogyatkozás című művével járult hozzá a kortárs magyar opera népszerűsítéséhez. Jövőre két friss hazai darab várható, mindkettő másik intézménnyel együttműködve. A Budapesti Őszi Fesztiválon, az Új Színházban lesz Márta István egyfelvonásosának, a Csodálatos mobilvilágnak a premierje, Szikora János rendezésében. Az évad második felében, a Tavaszi Fesztiválon debütál a Thália Színház színpadán Fekete Gyula Excelsior! című, szintén egy felvonásos operája. A zeneszerző tolla alól frissen kikerülő darabban az alkotói és magánéleti válságba jutott Liszt Ferenc egy napját követhetjük végig. A direktor és a díszlettervező Gothár Péter.

Idén a Trisztán és Izolda emlékezetes előadásával bővült a Művészetek Palotájában már hagyományosnak mondható Wagner-napok kínálata. Jövőre a fesztiválhoz a Lohengrin csatlakozik, A varázsfuvola után ismét operát rendező Marton László keze alól.

A ritkán látható Mozart-darabok közül Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra rendezésében színre kerül az Ascanio Albában című pásztorjáték, amit a zeneszerző alig tizenöt évesen, Ferdinánd főherceg esküvőjére komponált. Ezen kívül három Mozart-opera (Figaro házassága, Così fan tutte, A varázsfuvola) lesz repertoáron.

Új köntösben, Szinetár Miklós rendezésében lesz látható Verdi Macbethje. Ezzel a jövő évad Verdi-kínálata hatra (Rigoletto, A trubadúr, A szicíliai vecsernye, Otello és a Requiem) emelkedik Az új előadásoknak köszönhetően olyan slágerdarabok fognak hiányozni a kínálatból, mint például a Tannhäuser, a Pillangókisasszony vagy éppen a Turandot. Tavaly számos magyar művel ünnepelt az Operaház, Ránki György Pomádé királyának kivételével ezek most lekerülnek a műsorról. (Sajnos Bartók Kékszakállújának új rendezése is.) Az elmúlt években nem játszottak közül visszatér visszatér Bellini Normája, Csajkovszkij Pikk dámája, a Don Pasquale vagy éppen Verdi Otellója. A Bánk bán premierjéről annyit tudhatunk csak, hogy nem Cesare Lievi rendezi.

Jövőre, akár az előző évadban, két balettpremierre számíthatunk.(...)

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Fellini, Márai és Moldova a Karinthy Színház idei évadában

2010. Szeptember 02. Csütörtök, 21:47, Forrás: kultura

Mészáros Márta színpadi Fellini-rendezése, több Márai-darab és egy új Moldova György-vígjáték is szerepel a budapesti Karinhty Színház 2010/2011-es évadának újdonságai között.

Tovább

Egy híján huszadik évadját kezdi a Kolibri

2010. Augusztus 30. Hétfő, 22:00, Forrás: kultura

A gyerekek minden korosztályának új előadásokat készít az immár 19. szezonját kezdő Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Szinház.  A repertoár megújítását a Szentivánéji álom zenés-bábos mesejáték október eleji bemutatásával kezdi a Jókai téri szinházi műhely. Az első félévben a kybertérben élő szerepjátékosok kapcsolati zavarait plasztikusan megjelenítő darab számíthat kiemelkedő érdeklődésre, tavasszal pedig klasszikus Hófehérke-történet kétszereplősre írt modern átdolgozása kínál izgalmakat.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!