Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Bánk bán a sakktáblán

2010. Szeptember 09. Csütörtök, 21:52, Forrás: fidelio

Négy nap alatt négy különleges műsornak, öt előadásnak ad helyet a reformkori építészet egyik fővárosi remeke, a Károlyi-palota.

 

Erkel napok 2010

 

A szeptember 10. és 13. között rendezendő színes programokkal a magyar nemzeti opera 200 éve született atyja, Erkel Ferenc emléke előtt tiszteleg a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. A sorozat érdekessége, hogy a zeneszerző eddig kevésbé ismert arcait is bemutatja, valamint az is, hogy a kicsiktől a nagyokig minden korosztály számára egyaránt tartalmas és szórakoztató kikapcsolódást ígér.

 

Nehéz megmondani, melyik a leginkább rendhagyó esemény az Erkel-napok változatos programjai közül, de ha azt mondjuk, hogy Portisch Lajos nemzetközi sakk-nagymester és a hatvannégy mezőn szintén kiválóan tájékozódó Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész közösen fog zenélni, bizonyára még a meglepetésekre felkészült zenebarát is felkapja a fejét. Természetesen nemcsak zene szól az Erkel és a sakk című napon, 9 és 15 órai kezdettel, hanem negyven résztvevős, amatőr nyílt sakkversenyt is rendeznek a fellépő művészek és a közönség részvételével, nyereményekkel, ezenkívül az olimpiai bajnok Portisch Lajos húszasztalos sakk-szimultánt játszik a művészekkel és önként jelentkezőkkel. A témaválasztás nem véletlen. Erkel köztudottan rajongott a sakkért; annyira, hogy amikor az 1830-as évek derekán Pestre szerződött a Pesti Városi Német Színház, majd a Pesti Magyar Színház karnagyának, első dolga volt, hogy felkeresse a sakkélet törzshelyének számító Wurm Kávéházat. Azonban nemcsak jeles játékosként írta be nevét a magyar sakktörténetbe, hanem a pesti sakkélet főszervezőjeként is, hiszen mintegy három évtizeden át, 1865 és 1893 között ő töltötte be a Pesti Sakk-kör elnöki tisztét. A Filharmónia Budapest Nonprofit Kft., a Pesti Magyar Színház és a Magyar Sakkszövetség közös rendezésű napján újrajátsszák Erkel Ferenc eredeti sakk-játszmáit, valamint tanúi lehetünk Bánk bán és Hunyadi László találkozásának a sakktáblán, ugyanis élőbábos sakkjátszmát rendeznek a Bánk bán és a Hunyadi László szereplőivel. Közreműködik a Rajkó Művészegyüttes, valamint az MR Gyermekkar, Thész Gabriella vezetésével.    

Ókovács Szilveszter, az Erkel-napok házigazdája elmondta, hogy szeptember 11-én, szombaton, a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is helyet adó Károlyi-palota gyönyörű termeiben szokatlan színielőadást rendeznek. Felidézik 1888. december 15-ét, azt a szombatot, amelynek másnapján a karmesteri pályájának ötvenéves jubileumát ünneplő Erkel Ferencet köszöntötte az egész magyar kulturális élet, Királyi Pállal, Jókai Mórral és Gustav Mahlerrel az élen: lapok, művészek, iparosok, színházi emberek, neves közéleti személyiségek méltatták, az Operaház díszelőadást és nagyszabású bankettet rendezett a tiszteletére. Eközben - beleszőve az Ókovács Szilveszter által írott kis alkalmi darabba - nagy Erkel-operák több fontos és népszerű részlete hangzik el, számos ritkasággal kiegészülve, fiatal énekesek közreműködésével. Az Erkel junior elnevezésű családi program további érdekessége, hogy Petur bordalát a Petőfi Irodalmi Múzeum korabeli nyomdagépén nyomtatják ki.    

 

Erkel napok 2010
 

Az Erkel-napok nyitókoncertjén a 200 éve született, elsősorban operaszerzőként ismert alkotó eddig ismeretlen arcát mutatja meg Szecsődi Ferenc hegedűvész, Kassai István és Nagy László Adrián zongoraművész, valamint a Strausz Kálmán vezette Honvéd Férfikar.

 A teljes cikkhez kattintson ide.

Jegyrendelés

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Szupersztártól Szupersztárig

2010. Szeptember 10. Péntek, 11:12, Forrás: fidelio

Azok számára, akik idén figyelemmel kísérték a Margitszigeti Szabadtéri Színpad bemutatóit, az új évad kevés meglepetéssel szolgál. A fővárosi színházak inkább a régi bevált darabokhoz nyúltak vissza, semmint kockázatos újdonságokkal próbálkoznak.

Tovább

Évadnyitó az Új Színházban

2010. Szeptember 09. Csütörtök, 21:48, Forrás: fidelio

Idén 101 éves az Új Színház épülete. Az évad ennek szellemében készült - mondta Márta István igazgató.

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!