Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Hírek

Haumann Péter a Nemzet Színésze lett

2010. Szeptember 22. Szerda, 15:06, Forrás: MTI

Haumann Péter Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas színművészt választották meg kedden a Nemzet Színészei közé a közelmúltban elhunyt Kállai Ferenc helyére. "Ha már ilyen szerencsés helyzetbe kerültem, ezt illik utólag is igazolni" - reagált a hírre Haumann Péter az MTI-nek.

Mint az éppen a Pécsi Nemzeti Színház Gettó című produkcióját próbáló színművész elmondta, valójában nem számított a címre, mert úgy véli, számos pályatársa is méltó lenne rá. "Van bennem egy adag zavar, mert annyi mindenre gondolok: a pályatársakra, az idősödő koromra" - jegyezte meg a Nemzet Színészei közül jelenleg legfiatalabb Haumann.

 

Mint hozzátette, ahhoz, hogy "ilyen helyzetbe" kerüljön, Kállai Ferencnek sajnos el kellett mennie; elsőnek ezt gondolta végig a hír hallatán. "Felmerül az emberben: itt a pózna vége, tovább mászni nem lehet? Dehogynem, eddig is a semmit másztuk meg, mi, színészek, ezt csinálni kell. Ha már ilyen szerencsés helyzetbe kerültem, ezt illik utólag is igazolni" - tekintett a jövőbe a színművész. Megjegyezte: ha visszatekint arra a 47 évre, amióta papírja van arról, hogy gyakorolhatja a mesterségét, "azt hiszem, az esetek nagyobbik részében tisztességen dolgoztam".

 

Haumann Péter hangsúlyozta: mindig a mesterének vallott Ádám Ottó rendezőtől tanultak szerint kívánt élni, vagyis "a színésznek, a színháznak minden megnyilatkozása az emberért legyen, próbáljon valami olyasmit felmutatni, amiből érdemes élni, ami segít élni".

 

A Nemzet Színészei megválasztásának a hagyományok szerint a Nemzeti Színház adott otthont kedden. A címet viselő művészek ötven perces tanácskozás után hozták meg a döntést; Haumann Péter a július 11-én elhunyt Kállai Ferenc helyére került a testületbe - tájékoztatta a teátrum az MTI-t. A hírt a színház főigazgatója, Alföldi Róbert telefonon közölte Haumann Péterrel.

 

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím a halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig havonta 500 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

 

A Nemzet Színésze jelenleg: Avar István (2001-től), Berek Kati (2000-től), Bodrogi Gyula (2007-től), Garas Dezső (2000-től), Király Levente (2006-tól), Komlós Juci (2002-től), Máthé Erzsi (2000-től), Psota Irén (2000-től), Szabó Gyula (2006-tól), Tordy Géza (2008-tól), Törőcsik Mari (2000-től) és Haumann Péter (2010-től). A keddi zártkörű voksoláson a színház közleménye szerint Psota Irén, Törőcsik Mari, Berek Kati, Máthé Erzsi, Avar István, Garas Dezső, Tordy Géza és Bodrogi Gyula személyesen volt jelen, Komlós Juci, Király Levente és Szabó Gyula telefonon szavazott.

 

Haumann Péter 1963-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1963-tól a debreceni Csokonai Színház tagja volt. 1966-1970 között a Pécsi Nemzeti Színházban játszott. 1970-ben két évre a budapesti 25. Színházba került. 1972-73-ban a József Attila Színház társulatának tagja volt. 1973 és 1988 között a Madách Színház művésze, 1988-tól a Nemzeti Színházban, majd 1991-től az Arizona Színházban játszott. 1993-ban a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994 óta a Katona József Színház tagja.

További híreink

Székfoglalás a Radnótiban

2011. Április 05. Kedd, 21:44, Forrás: fidelio

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

Hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket? A Tudatos Szülők Iskolája új előadás soroza

2010. Szeptember 22. Szerda, 21:41, Forrás:

Oktatás, nevelés, egészség, harmónia, szeretet – hogyan neveljünk BOLDOG gyermekeket?

Tovább

Péntektől a Madáchban a Jézus Krisztus Szupersztár

2010. Szeptember 18. Szombat, 10:26, Forrás: kultura.hu

Friss fordításban, hármas szereposztásban mutatja be Andrew Lloyd Webber egyik legsikeresebb musicaljét, a Jézus Krisztus Szupersztárt a budapesti Madách Színház pénteken, szombaton és vasárnap

Tovább

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!