Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

"Az ember alapjában véve mindig saját magát játssza"

Egy színésznő lánya

 "Az ember alapjában véve mindig saját magát játssza"

Nemrég könyv jelent meg Verebes István tollából. A főhős neve Maya, de valójában Hernádi Judit életét fogalmazták regénnyé. Nem önéletrajz, de a valóságból építkezik. Egy színdarab is készült a könyv alapján, Egy színésznő lánya címmel. Hernádi Judit és lánya, Tarján Zsófia játssza benne saját magát. Valóság, színház, terápia? A darab sebeket tép fel, és talán gyógyítani is képes.

A bomlás virágai

Négerek

A bomlás virágai

A "néger" ádáz ösztönök, bestiális vágy, brutális szexualitás, sötét hitvilág, rémületes babonák. A "néger" kitaszítottság, megvertség, megalázottság. A "néger" - letaglózó erő, de a "néger" az elnyomottak félelme és a szolgák sunyin meghajtott feje is.

A hang, amit látok

A sötétben látó tündér

A hang, amit látok

A műfajmegjelölés – mesebeszéd – épp úgy telitalálat, mint maga a produkció, s egyben a célközönséget is meghatározza-becsalogatja: az Örkény Színházban játszott A Sötétben Látó Tündér című gyermekelőadás legalább annyira szól a felnőttekhez, mint a nézőteret jórészt megtöltő kisebbekhez.

A hiszékenység áldozatai a Nemzetiben

Tartuffe

A hiszékenység áldozatai a Nemzetiben

Alföldi Róbert nem hisz a hatalom jóságos követeiben. Két hete az általa rendezett Koldusopera premierjén, a Bárkában, a darab szövegével ellentétben csak akkor érkezett meg a király követe a felmentést hozó ítélettel, amikor Bicska Maxit már felakasztották. Most pedig a Nemzeti Színház premierjén az álszent, mások hiszékenységét kihasználó Tartuffe letartóztatásáról szóló parancs nem jön meg.

A jó szellem csupán megjelenik

Steel - A fém legendája

A jó szellem csupán megjelenik

Néha a dramaturgia csupán ürügy. Szeretnénk, ha színházi előadásként aposztrofálnák produkciónkat, ezért bizonyos keretekhez muszáj ragaszkodni.

A kávéház

A kávéház

A kávéház

Carlo Goldoni (1707-1794) egyrészt kiválóan ismerte a commedia dell’arte fogásait (ezek mai fogalmaink szerint leginkább a cirkuszi bohócok mesterségét idézik), másrészt meg az életet ismerte nagyon.

A magány komikuma - Piszkavas

Piszkavas (Leenane szépe)

A magány komikuma - Piszkavas

Már amikor bemegyünk a nézőtérre, ott ül a nyitott színpadon Béres Ilona mint Mag. Mintha az ősidőktől ott ülne. Mint egy lepusztult ősanya. Borzolt hajú, cserzett bőrű, kegyetlen tekintetű, de ugyanakkor gyerekes is.

A nagy Sganarelle és Tsa.

A nagy Sganarelle és társa (Don Juan)

A nagy Sganarelle és Tsa.

Sganarelle Don Juan szolgája. Az ismert csábítóról Moliere írt egy jól sikerült darabot, ebből indul ki az előadás. A produkció Petri György fordítása alapján készült, de a színészek improvizációja és Bodó Viktor irányítása nyomán ölt végleges alakot.

A revizor

A revizor

A revizor

Olyan, de olyan régen volt, hogy Gogol megírta A revizort. Olyan végtelenül egyszerű a történet: egy kisváros korrupt elöljárói revizornak néznek egy éhenkórászt, és tejben-vajban fürösztik.

A Senák

A Senák

A Senák

Háy János kapta a Színházi Dramaturgok Céhének díját. A Senák című munkájával az elmúlt évad legjobb magyar drámája címet érdemelte ki. A Senák színházunk első drámapályázatának is díjazott darabja volt - Balikó Tamás rendezésében látható stúdiószínpadunkon.

A színház mint olyan

Az élet mint olyan

A színház mint olyan

Woody Allen magyar hangja kikászálódik a paplan alól, és mellkasi fájdalmakra panaszkodik. Hipochondernek látszik. Pláne amikor azon kezd zsörtölődni, hogy felesége részvétlenül alszik mellette, és nyilván svájci sízésről álmodik.

A tegnap világa

A tegnap világa - Várjon Dénes hangversenysorozata

A tegnap világa

A XIX. és a XX. század fordulóját négy különleges koncerttel idézi meg a kiváló zongoraművész, Várjon Dénes aki a következő koncertévadban fellép többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a vermonti Marlboro Fesztiválon. Játszik emellett a New York-i Carnegie Hallban, a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, és meghívást kapott Új-Zélandra, illetve Japánba is.

Agria Nyári Játékok: Eger hívószava

Oliver - musical

Agria Nyári Játékok: Eger hívószava

Idén a hagyományos szabadtéri színházi bemutatók mellett táncprodukciók és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban egész nyáron át.

Az álom költészete

Csongor és Tünde

Az álom költészete

Zsótér Sándor rendező közelmúltbeli munkásságából kitalálható volt, hogy nála az ördögök nem fognak bukfencet hányni, és Csongor sem talpalja le a lábát, bejárva minden tartományt.

Az arab éjszaka

Az arab éjszaka

Az arab éjszaka

Tízemeletes lakótelep Németországban. A hetedik emeleten ketten bérelnek egy lakást. A német lány hazaér a munkából, szokás szerint rögtön konyakozni kezd, el is alszik a kanapén. A szemközt kukkoló lakó látta őt zuhanyozás közben és ellenállhatatlan vágyat érez, hogy személyesen is megismerkedjen vele, sőt...

Az égi és földi szerelemről

Holdbeli csónakos

Az égi és földi szerelemről

Öltönyös férfi és kantáros halásznadrágú gyerekember - gyermeket játszó színész - ereszkedik alá óriási hintán a zsinórpadlásról. A magasból érkeznek, fentről, a képzelet, a tünemények szférájából.

Az elkésett hatalom

Koldusopera

Az elkésett hatalom

Vízágyúznak a Koldusopera második felvonásának végén a Bárka Színházban. A második koldusfinálé közben, amikor a szegények azt éneklik, hogy tűrhetetlen a helyzetük, a nézőtér felől bejön egy civil ruhás fiatalember, és együtt tombol a többiekkel.

Az ideális férj

Az ideális férj

Az ideális férj

Szlávik István nyitott, üvegkazettás színpada fogadja a Radnótin a nézőket. Látványa a Münnich Aladár tervezte Dohány utca sarki Híradó mozi belsejét idézi.

Az Operaház Fantomja

Az Operaház Fantomja

Az Operaház Fantomja

Néző nagy kedvvel jött, néző kevesett látott, néző leforrázva távozott. Nem mintha néző hirtelen az Egri nők török katoná- jává vedlett volna és még csak nem is a három kismalac alázta porig.

Az ügynök halála

Az ügynök halála

Az ügynök halála

Willy Lomant nekem nem kell „eljátszanom”, elég csak elmondanom és mindenki igaznak fogja érezni - mondja Bodrogi. Alföldi Róbert rendezésében, a Nemzeti Színházzal közös produkcióban láthatjuk a Thália Színházban szeptember 30-tól Arthur Miller drámáját.

Belül a magyarázat- Sirály

Sirály

Belül a magyarázat- Sirály

A Madách Kamarából lett Örkény Színház Csehov Sirályával rögzíti kiáltvánnyá színházi nézeteit. Szokás ezt tenni, amikor egy (általában új) társulat definiálja magát.

Bertold Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Bertold Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Amikor az első világháború kellős közepén a gimnazista Brechtnek dolgozatot kellett volna írnia a hazáért történő hősi halál nagyszerűségéről, ő „célzott propagandának” minősítette a feladatot és megtagadta. Még egyetlen színdarabot sem írt, de az alapgondolat, ami egész munkásságát meghatározta már ott dolgozott a fejében: A valóságot nem elég szemlélni, át kell látni rajta, ami csak úgy lehetséges, ha az ember kellő távolságba helyezkedik tőle.
 

Black comedy (Játék a sötétben)

Black Comedy

Black comedy (Játék a sötétben)

Charlie Chan kezében ott van a bizonyíték, de hirtelen valaki lekapcsolja a villanyt, dulakodás a sötétben, és persze eltűnik a kulcsfontosságú levél, lehet elölről kezdeni a nyomozást...

Bodóra várva

Ledarálnak, eltüntem

Bodóra várva

Elnézést kérek az idétlen szójátékért, de mit tegyek, ha pontosan errol van szó. Évek óta várok Bodóra. Évek óta érzem Bodó Viktor eros tehetségét, agresszíven eredeti világ- és színházlátását. Eloadásait nézve azonban ez a tehetség hol untat, hol bosszant, hol dühít.

Budapest Parádé Bónusz

Budapest Parádé 2005 - Bónusz After Party

Budapest Parádé Bónusz

A főváros hivatalos nyárzáró karneváljához, a Budapest Parádéhoz kapcsolódó megafesztivál, Magyarország legnagyobb elektronikus zenei rendezvénye.

Christy, Fóris és a Whiskys

Nyugat hőse

Christy, Fóris és a Whiskys

Bár fel-felújítgatják egyéb darabjait is, az ír klasszikus lényegében egydrámás szerzőként van jelen a színháztörténetben: a most A Nyugat hőse ként elővezetett, de számtalan címváltozattal játszott darab az egész színházkedvelő világban otthonos.

Commedia dell'arte

Commedia dell' Arte

Commedia dell'arte

Bozsik Yvette "hazatalált": ismét színészekkel és táncosokkal játszik a Kamrában – abszurdot.

Csárdáskirálynő

Csárdáskirálynő

Csárdáskirálynő

Alföldi Róbert még soha nem rendezett operettet, és egy interjújából tudható, hogy egyetlen egy szabadtéri előadást sem látott még a szegedi Dóm téren. Ehhez képest úgy állította színpadra a Csárdáskirálynőt, mint egy vérbeli operett-rendező, aki mellesleg szabadtér-specialista.

Csehov 2x

Ivanov

Csehov 2x

Csehov korai drámáját, az Ivanovot nem a maga idejében játszatja a Katona József Színház. Khell Zsolt a múlt század hatvanas éveinek egyenlambériás művelődési házába teszi az eladósodott Ivanov portáját, szakasztott ugyanabba a neoncsöves kultúrotthonba a dús Lebegyevék kúriáját.

Előbb a has jön- Filléres opera

A filléres opera

Előbb a has jön- Filléres opera

Az új címből A filléres opera lett a Koldusoperából vagy a Háromgarasos operából – már gyanítani lehetett: nem ez lesz az egyetlen eltérés a színházi kánontól az Örkény Színház előadásában.

Elsa Valle

Abrakadabra - Elsa Valle lemezbemutató koncert

Elsa Valle

„Ha csak véletlenül találkoztam volna ezzel a zenével – mondjuk valahol, valaki gyanútlanul feltette volna a lemezt, és semmit sem tudnék arról, hogy kik, mikor és hol csinálták ezt a produkciót –, néhány perc elteltével bizonyára a hatalmába kerítene.

Érzékek körtánca

Hello! Igen?

Érzékek körtánca

Kultuszelőadás gyanús Böhm György legújabb rendezése a Budapesti Operettszínház Súgó Raktárszínházában. A stúdiószínpadon a "nagy" operett előadásaihoz szokott nézők merész, különleges, az intim térben különös kisugárzással ható, kísérleti produkciókat láthatnak.

Extrából jeles

Az idióta

Extrából jeles

Szent még nem volt. Szörnyeteg már igen.
A legtöbbször horrorfilmekben. Vámpírokat játszik.
Vad vérszívókat. Vagy gyilkos szenvedélyű fogonoszokat.
Német színész, aki tizennyolc éves korában Angliába
költözött, onnan pedig Amerikába.

Fény és árnyék

A gólyakalifa

Fény és árnyék

„A benti szerencsés alszik” – énekli árnyék-alteregójára utalva Tábori Elemér, s közben a Don Carlosból Fülöp király híres áriájának („Majd alszom én”) dallamzárlata csendül fel.

Girolamo Bargagli: A zarándoknő

Zarándoknő

Girolamo Bargagli: A zarándoknő

A reneszánsz komédiák sajátossága a sok bonyodalom utáni boldog vég. Ez nem jelenti azt, hogy minden szereplő boldogsággal kikövezett úton halad a szép végkifejlet felé, ugyanis sok-sok buktató, csavar, intrika, váratlan esemény és félreértés tarkítja a cselekményt.

Infernális orfeum

Orfeusz az alvilágban

Infernális orfeum

Az istenek dalnokának a zseniális Offenbach adta meg a kegyelemdöfést. Szeretettel, humánummal, bölcsességgel. Így lehetséges, hogy manapság nemcsak a mitikus lény megpróbáltatásait köszöntjük tapssal, hanem a poraiban bonvivánná nemesedett megfáradt férjet is.

Játék az egész

A hárpia megzabolázása, avagy a makrancos hölgy

Játék az egész

Első blikkre az „Espresso” felirat tetszett a legjobban: igazi, hatvanas évekből való gyöngyszem ; az enyhén dőlt vonalvezetés, a szókezdő E gömbölyded ívei, a klasszikus szocreál, ha lehet ilyet mondani.

Jubileumi Budafest, ünnepi kínálattal

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar koncertje

Jubileumi Budafest, ünnepi kínálattal

Idén tizenötödik születésnapját ünnepli a nyári opera- és balett fesztivál, a Budafest. Programok a Bazilika előtt a Hilton Dominikánus Udvarán és az Operában.

Jutalom, játék

Játék a kastélyban

Jutalom, játék

Mi a hasonlóság egy érett őszibarack és Balogh Annie színművésznő válla között? Mindkettő gömbölyű, sima, bársonyos és illatos.

Kába rost - Három nővér

Három nővér

Kába rost - Három nővér

A Három nővérben az elvágyódás mellett az általános szeretés, illetve a szeretéstömeg kudarca, semmivé foszlása, nevetségessége a legfőbb szituációképző elem.

Kell a szó!

A kékszakállú herceg vára - A csodálatos mandarin

Kell a szó!

... Minden szabálytalan. Esterházy Péter a Kékszakáll történetét esterházyasította. Az eredeti monda, de még Balázs Béla története is, egy héroszt idézett, akit csodálni és követni lehet.

Kemény Vivaldi

A négy évszak

Kemény Vivaldi

Antonio Vivaldi minden egyes évszakának tételeiben ott a szomorúság, a szenvedély, de az öröm is: minden évszakban, minden tételben kicsit másként, máshonnan indítva és más konklúzióra jutva.

Kitörő életöröm mély bánattal

Menyasszonytánc

Kitörő életöröm mély bánattal

Mindez egy románokat, magyarokat, zsidókat vegyítő erdélyi faluban játszódik, lehetőséget nyújtva a kelet-közép-európai tabló megteremtésére, gyorsan változó érzelmekkel, sírva vigadással, gyűlölködéssel és egymásra borulással

Kövek a szívben

A Macskalápon

Kövek a szívben

A sors kegyeltjének mondhatja magát az, aki látta a Katona József Színház Médeia-előadását. Nemcsak arról győződhetett meg, hogy Euripidész sorai mennyire állják az időt, hanem a katarzis manapság nem mindennapi érzését is átélhette.

Küszöb és kapu - Norma

Bellini: Norma

Küszöb és kapu - Norma

Vehetnénk egy nagy levegőt, és ez egyszer sutba dobhatnánk tanult német idealizmusunkat.

La Divina Commedia

La Divina Commedia

La Divina Commedia

„Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.” Kamaszszobák, osztálytermek ajtóin szokott ez az idézet szerepelni. Persze, az Isteni színjáték, persze, Dante. Mindenki ismeri, senki sem olvasta. Milyen távolinak is tűnik: valamikor az 1300-as években egy derék költő versbe szedte, milyennek is képzeli a mennyet és a poklot (plusz a purgatóriumot).

Mária evangéliuma, A muzsika hangja a 2006-os nyári fesztiválon

Óz, a csodák csodája

Mária evangéliuma, A muzsika hangja a 2006-os nyári fesztiválon

A Szabad Tér Színház Kht. két nagy önálló bemutatója az idei nyáron a Mária evangéliuma a Margitszigeten és A muzsika hangja a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Mégis. Mégsem - Médeia

Médeia

Mégis. Mégsem - Médeia

Van, amikor a legtöbbet a legkevesebb szóval kellene leírni, valahogy így: mindenki nézze meg a Médeiát a Katona József Színházban! Legalább egyszer, de inkább kétszer.

Mozgásőrületek

Mozgásőrültek

Mozgásőrületek

Feltűnő már maga a cím is, sokat sejtet, sok kérdőjelet nyit az emberben. Hát még, ha kiderül, hogy a produkciót Novák Ferenc és a Honvéd Együttes neve fémjelzi. A "Tatával" beszélgettünk.

Ne nevess korán

Ne nevess korán

Ne nevess korán

Haumann Péter már több előadásban aratott nagy sikert a Játékszínben, a társulat nélkül dolgozó színház egyik „tagjának”, állandó vendégének számít.

Nem ér a nevem?

IV. Henrik

Nem ér a nevem?

Aki legelőször megjelenik a Radnóti Miklós Színház függönye előtt, az agg inas. A frakkos Keres Emil adja, aki húsz esztendeje még e teátrum direktora volt. „Első felvonás” – mondja cinkosan hunyorgatva.

Nestroy: A talizmán

Talizmán

Nestroy: A talizmán

Hazug, képmutató és előítéletes a világ - mondja Johann Nepomuk Nestroy, a múlt századi bécsi színházi mindenes.

Odüsszeusz Tours

Odüsszeusz Tours

Odüsszeusz Tours

Asszociatív chatelés alcímmel (vagy műfaji meghatározással) szeszélyes, bolondos, szaggatott, keserűen komikus, faarcúan szenvedélyes, gúnyosan szenvedő játék az Örkény Színház legújabb előadása.

Orosz Hamlet - Borisz Eifman előadása a Vígszínházban

Orosz Hamlet

Orosz Hamlet - Borisz Eifman előadása a Vígszínházban

A Borisz Eifman Szentpétervári Állami Balettszínház 1977-ben jött létre. A színház, amelyet azelőtt Leningrádi Balettegyüttesnek hívtak, a kezdetek kezdetén egyetlen koreográfus szerzői színháza volt, ami abban az időben egyedülállónak számított.

Pán Péter

Pán Péter

Pán Péter

Húsz évvel ezelőtt, amikor még általános iskolába jártam, egy rózsaszín borítós könyvet kaptam ajándékba. Néztem a címét: Pán Péter. Nem mondott semmit. Aztán belelapoztam, olvasni kezdtem, és nagyon megszerettem. Újra és újra elolvastam, és amikor az irodalomtanár azt kérte, mindenki vigye be az iskolába a kedvenc könyvét, és mutassa be, én ezt választottam.

Primadonnák

Primadonnák

Primadonnák

Hogy országimázsnak beválik-e Tony Curtis az nyitott kérdés. Viszont akárhányadszori nézésre is könnyesre röhögi magát az ember a Van, aki forrón szeretin.

Purim, avagy a sorsvetés

Purim, avagy a sorsvetés

Purim, avagy a sorsvetés

William Fomin és Juhos István "Puttó" koreográfiája a Budapest Klezmer Band zenéjére, a 25 éves Győri Balett előadásában. A darabot a napokban a Művészetek Palotájában is látni lehet majd.

Régimódi történetmesélés

A tékozló és a hét főbűn

Régimódi történetmesélés

M. Kecskés Andrásról akkor hallottam először a 90-es években, amikor egy kopaszra borotvált fejű táncosfiú beszélt róla elragadtatással, azt mesélve, meztelenül gyakorol egy erdőben, hogy hasonlóan zseniálisan tudjon bánni a testével, mint a mester.

Reszelt mosószappan

Negyedik nővér

Reszelt mosószappan

Ne becsüljük le a mosószappant. Tegyen próbát bárki, bizonyos ruhákhoz és bizonyos foltokhoz ma is legalább annyira beválik, mint ha agyonreklámozott szintetikus mosószerrel pörgetnénk fel az automata mosógép dobját.

Revans századszor

Revans

Revans századszor

Jönnek a többiek a nyomotokban, de az első produkció, amelyet századszor láthattak a nézők itt, a tiétek. Nagy szeretettel gratulálok hozzá - mondta Jordán Tamás az évad utolsó Revans előadása után tartott házi ünnepen.

Rudolf és Adolf

Rudolf - az utolsó csók

Rudolf és Adolf

Két fővárosi színház zárta a hagyományos évadot musicalpremierrel. A Budapesti Operettszínház Rudolfja ősbemutató volt, az amerikai szerzők (Frank Wildhorn és Jack Murphy) művével elsőként a budapesti közönség találkozott.

Sárga hami - nyami

A kripli

Sárga hami - nyami

Divatosak az ír szerzők a magyar színpadokon mostanság, s mintha valamennyi drámaíró az elszigeteltségből, a nyomorból való menekülés egyetlen útjaként az amerikai filmiparba való bekerülést tartaná: a Pesti Színház Kövekkel a zsebében című előadása után kisvártatva a Radnóti Színház is hasonló tematikájú darabot tűzött műsorára.

Sárga liliom

Sárga Liliom

Sárga liliom

Bíró Lajos nem közismert író, pedig érdekes élete volt: Ady Endrével volt együtt újságíró Nagyváradon, majd ő is Budapestre került, a Nyugatban is publikált, 1910-ben nagy sikerrel mutatta be a Magyar Színház Sárga liliom című darabját, 1914-ben némafilm is készült belőle.

Szegény Pisti...

Pisti a vérzivatarban

Szegény Pisti...

"E kor nekünk szülőnk és megölőnk. Tőle kaptuk, mint útravalót, hogy lehessünk hősök és gyilkosok, egy időben, egy helyütt és egy személyben. Ki merre fordul, aszerint."

Szexis 11 perc Gubás Gabival

Tizenegy perc 18 éven felülieknek!

Szexis 11 perc Gubás Gabival

15 percig tart a hírnév – mondta egykor Andy Warhol –, 11 percig pedig egy szexuális aktus. Ez utóbbit Mária, a brazil prostituált számolta ki. Coelho nagysikerű regényéből készült zenés színdarab kedden este debütált a sajtó számára a Thália Színházban.

Szilvia, a K.

Szilvia, a K.

Szilvia, a K.

Már a címe is talányos a Radnóti Színházban legutóbb bemutatott darabnak: Szilvia, a K. Ez a „k” persze éppen azért „k”, hogy ne legyen talányos, hanem nagyon is célirányosan utaljon a tartalomra – „kurva” –, csakhogy éppen egy hamis tartalomra, mert nem kurva, hanem kecske.

Színes-szagos musical az Operettszínházban

A Szépség és a Szörnyeteg

Színes-szagos musical az Operettszínházban

Nincs menekvés: végérvényesen Magyarországra érkezett a csillogó-villogó, kacsalábon forgó, a Broadway-n és a West Enden nevelkedett musical-showbiznisz.

Színház: Tíz pud szerelem (Csehov: Sirály)

Sirály

Színház: Tíz pud szerelem (Csehov: Sirály)

Amikor több mint tíz évvel ezelőtt Puskás Tamás megrendezte A hattyút a Madách Kamarában, érezhető volt a küzdelem a darabbal. Sőt a görcs, a színészek ugyanis már nem beszélték anyanyelvi szinten Molnár Ferenc szövegét.

Szívében az Isten

Ég és nő között

Szívében az Isten

Egy férfi és egy nő játszadoznak egymással a Thália Új Stúdióban. A nő: színésznő. A férfi: színész. Egymáshoz tartoznak. Egészen elmerülnek a másikban. Gyönyörűséges és szenvedélyes a kapcsolatuk

Táncban oldott vehemens szócsaták

Hat hét, hat tánc

Táncban oldott vehemens szócsaták

Lábbal dobogva, majd a lelkesültségtől felpattanva, állva vastapsol és bravózik a közönség a Thália Színházban. Meghatott a publikum, és meghatott a két színész, Vári Éva és Kulka János is. Tudható, hogy Kulka több mint két évtizeddel ezelőtti pályakezdésekor Pécsett játszottak együtt, és imádták egymást. Sejthető volt, ha most újra összeeresztik őket, felszikrázik a színpad. Ez is történt.

Tea öt cukorral

Vőlegény

Tea öt cukorral

Abszurdba hajló, cizellált bohózat lett Csuszik Kornélia férjvadászati tanmeséjéből a Paulay Ede utcában. Rudolf Péter érzelemgazdagsága és Labiche-on (is) iskolázódott színháziem-bersége szerencsésen találkozik a társulat mostani állapotával.

Telekes - A modell

A modell

Telekes - A modell

Egy fehér alapon fehér festmény – a láthatatlan remekmű – képezi művészet tárgyát Yasmina Reza „Művészet” című darabjában. Ott valójában nem a művészetről van szó, hanem a barátságról. Neil LaBute A modell című munkája viszont oda fut ki, hogy a művészetről tesz fel alapkérdéseket.

Tíz kicsi izé

És már senki sem! / Tíz kicsi néger

Tíz kicsi izé

Agatha Christie krimijének, a Tíz kicsi négernek színpadi változatát szeretné bemutatni a Vidám Színpad, ám ehhez meg kellene változtatnia a mű általunk ismert címét, mert az angol jogtulajdonosok a politikai korrektségre hivatkozva jó ideje nem engedik a "négerezést".

Top Dogs

Top Dogs

Top Dogs

Widmer darabjában az ezredforduló reklámifjainak és marketinglányainak életstílusa sejlik föl, méghozzá az a stílus, amelyik manapság - akár ismeri valaki, akár nem - leginkább elemzés, vágyódás vagy éppen elutasítás tárgya lett, hiszen mindenki találkozott már a negyedik viszkijéből fölpillantó, túlhajszolt yuppie-val.

Vádolom…

Halál és a lányka

Vádolom…

A bemutatás helyszíne válogatja, hogy az érintettség vagy a kuriozitás okán volt-e oly sok helyen nagy sikere a chilei író, Ariel Dorfman kamaradarabjának.

VÁGY. VAGY?

Vízkereszt vagy bánom is én vagy amit akartok vagy ...

VÁGY. VAGY?

Mi ez a Vágy? A kérdés valóban az. Mi ez a vágy? Viola, hajótörése után partra vetődve, ikertestvérét halottnak hiszi. Ő maga fiúnak öltözve próbál boldogulni, miközben furcsa hasonmásaként a fivére is partra vetetten bolyong Illíriában. Illíriában, ahol a sors szerelmet szerelemre halmoz... Miféle szerelem ez?

Vaknyugat a Pestiben

Vaknyugat

Vaknyugat a Pestiben

Két meglett férfi – két testvér – és a helybéli pap, Welsh atya. Ők a főszereplői Martin McDonagh komédiájának, amely az ír Vadnyugaton, egy Leenane nevű kisvárosban játszódik, „Írország gyilkossági fővárosában”, ahogy az egyik szereplő jellemzi szülővárosát.

Vérfoltos nézők Caligula császár színpadias agóniáján

Caligula

Vérfoltos nézők Caligula császár színpadias agóniáján

Festékpatronokkal szórták tele a közönséget a Radnóti Színház művészei a volt Metro moziban bemutatott Caligula előadásán.

Veszedelmes mizantrópok

Így él a világ

Veszedelmes mizantrópok

A műsorfüzet vezércikke királyi udvariassággal vezet be bennünket a restaurációs komédia világába, noha az írás napjaink hatalomban lévő és onnét kirekesztett elitjének magatartását elemzi orvosi pontossággal.

Világbéke

Volt egyszer egy csapat

Világbéke

Eldöntöttem: úgy fogok írni a Volt egyszer egy csapatról, hogy respektálom a műfaját. A musical szórakoztatni szerződött, tehát elfordulhat a felelősségtől, lehet művi a világa minden porcikájában, de egy dolgot ezért cserébe kötelező megtennie.

Vizuális hangjegyek

Vizuális hangjegyek

Vizuális hangjegyek

Új produkciók érik egymást a Nemzeti Táncszínházban. 2005. február 20-án Vizuális hangjegyeket láthatnak-hallgathatnak. Földi Bélával, a koreográfussal, az együttes vezetôjével, és Vukán Györggyel belekóstolunk a várható hangulatokba.

Zene mindörökké

Dalok a színházból - Presser-est

Zene mindörökké

1967 nyara: Erkel Színház. A második Táncdalfesztiválon az első helyezett dal hangszereléséért díjat kapott egy szemüveges, alig tizenkilenc éves, ismeretlen fiatalember.

Zéró tolerancia

Koccanás

Zéró tolerancia

A bolyban levők kezében elnémulnak a mobilok, előbb csak ordítoznak, aztán keresik a hangot, egyre stilizáltabban, végül az egész színpad úszik-forog ebben a térerőbalettben.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!