Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Bertold Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése

Amikor az első világháború kellős közepén a gimnazista Brechtnek dolgozatot kellett volna írnia a hazáért történő hősi halál nagyszerűségéről, ő „célzott propagandának” minősítette a feladatot és megtagadta. Még egyetlen színdarabot sem írt, de az alapgondolat, ami egész munkásságát meghatározta már ott dolgozott a fejében: A valóságot nem elég szemlélni, át kell látni rajta, ami csak úgy lehetséges, ha az ember kellő távolságba helyezkedik tőle.
 


1941-ben, finn száműzetésben írt politikai szatírája a náci diktatúra működési mechanizmusát szedi darabokra. A chicagói zöldségpiacot terror alatt tartó maffiavezér, Arturo Ui kiköpött Hitler, de a bandatagok között könnyen felismerhetjük Goebbelst és Göringet is.
 
Az illúziókeltés helyett a józan értelmet célba vevő epikus színház számára készült népszerű alapanyagban ezúttal Zsótér Sándor látott fantáziát, aki a szokásos cím helyett (Állítsátok meg Arturo Ui-t!) a szó szerinti fordítást választotta, a főszerepet pedig Kerekes Évárabízta.
 
Ha mindehhez hozzárakjuk, hogy a színpadképet egy hatalmas karfiol uralja, amit a legkülönfélébb módokon mozognak körbe a szemkápráztatóan színes jelmezekbe öltözött színészek, már mindenki láthatja, a minden értelemben sokat látott groteszk teljesen új életet kapott az alkotótól. A mesejátékos külső minden eddiginél félelmetesebb külsőt takar.

Rendezte: Zsótér Sándor

 

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!