Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Szexis 11 perc Gubás Gabival

Tizenegy perc 18 éven felülieknek!

15 percig tart a hírnév – mondta egykor Andy Warhol –, 11 percig pedig egy szexuális aktus. Ez utóbbit Mária, a brazil prostituált számolta ki. Coelho nagysikerű regényéből készült zenés színdarab kedden este debütált a sajtó számára a Thália Színházban.


Igen, Gubás Gabi levetkőzik a színpadon. És ezzel rögtön megválaszoltam férfiolvasóink kérdését. Most tehát átugorhatjuk a vetkőzést, és koncentrálhatunk magára a darabra.

Aki elolvassa Paulo Coelho Tizenegy perc című regényét, a színpadra állítás hallatán mindenre gondol, csak arra nem, hogy egy zenés darab születik belőle. Lássuk be, Coelhot nem könnyű színpadra vinni. A gyakori belső monológok, naplórészletek, helyszínváltoztatások jócskán megnehezítik annak a dolgát, aki erre adja a fejét. A Tizenegy percnek azonban sikerült. Pontosabban Szikora János rendezőnek. A regényen is túllépve nemcsak dalokkal bővítette és mellékszereplőkké emelte a regény kevésbé hangsúlyos epizódfiguráit (a könyvtáros Brigitte, a prostituált-kolléganő Nyah), hanem még tovább is szőtte a sztorit, kimondva a végén a nagy alapigazságot: „A boldogság lehetséges, csak tenni kell érte.”

Míg a darab főszereplője Mária, addig a színpadé a folyamatos mozgás, szimbolizálva a lány folyamatos, testi-lelki fejlődését. Erre pedig nyerő választásnak bizonyult a forgószínpad két mozgó paravánja, amely hol árnyékoló, hol pedig vetítővászonként funkcionál. Amit tehát a sok-sok narráció miatt nem lehetett fizikailag a színpadon megvalósítani (nyüzsgő genfi utca, Mária oly régóta keresett szexuális kielégülése, a szállodai szadomazo élmény közben feltörő érzései, stb.), arra kapóra jöttek a filmes eszközök (felvett és megvágott jelenetek levetítése egy-egy monológ közben).

Gubás Gabi pedig remekelt Máriaként, sőt ének- és tánctudását is megcsillantotta a darabban. Ráadásul sikerrel. Balogh Annával előadott Tizenegy perc című dala pedig különösen forróra sikeredett.
Az adaptációt Pozsgai Zsolt írta, Gerendás Péter komponált hozzá dalokat. A Thália Színház és az Új Színház közös produkciójában – amely június 2-án kerül a közönség elé – színpadra lép Gubás Gabi, Balogh Anna, Sztárek Andrea, Száraz Dénes, Galkó Balázs, Haumann Máté és Almási Sándor.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!