Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Jutalom, játék

Játék a kastélyban

Mi a hasonlóság egy érett őszibarack és Balogh Annie színművésznő válla között? Mindkettő gömbölyű, sima, bársonyos és illatos.


Ennek fontos szerepe lesz abban a zseniális hadműveletben, amellyel Turai Sándor színdarabíró egyrészt meghamisít, másrészt megment, összességében véve pedig fényes sikert arat. Mindig és mindenhol, amióta Molnár Ferenc megírta őt a Játék a kastélyban című ragyogó vígjátékban. A mű bemutatására a József Attila Színház készül. Léner Péter rendezésében Bodrogi Gyula és Sztankay István játssza a két főszerepet, Annie-t Varga Klári formálja meg.

- A Madáchban töltött tizenegy év után ez az első évadom új színházamban, a József Attilában - mondja Varga Klári. - Eredetileg csak a Nóra címszerepére készültem idén - melynek próbáit februárban kezdjük, Háda János színészkollégám irányításával -, a Játék a kastélyban ráadásnak jött, mint valami ajándék. Jutalomnak érzem az első nap óta, amikor az olvasópróbán Bodrogi és Sztankay úgy adták elő a szövegüket, hogy akár már azt is megmutathattuk volna a közönségnek. Azóta is ámulok és bámulok.

Tudtam, hogy jó színészek közé kerülök ebben a társulatban, de azt nem, hogy ennyire jók. A lakájt játszó Újréti Lászlóval például váltjuk egymást a színpadon; amikor kijövök, ő akkor megy be, én pedig folyton ott ragadok, nem tudom nem nézni őt. Sztankayn és Bodrogin meg egyenesen csüggök. Lesem őket, figyelem, hogyan osztják be az energiáikat, csodálom a színpadi helyzetfelismerésüket, a poentírozó képességüket. Másfél hónapja próbálunk, és a hetvenéves Bodrogi Gyulát egyszer sem láttam nem koncentrálni, leereszteni, lazsálni. Ez szinte zavarba ejtő. Úgyhogy igyekszem felnőni a helyzethez és a játszótársakhoz. Például az Almádyt játszó Mihályi Győzőhöz, aki sokat segít. A darabbéli kedvesem, az ifjú zeneszerző Száraz Dénes, ő tavaly végzett a főiskolán. Nem találkoztunk még, most ismerkedünk a próbák alatt. És jókat nevetünk azon, hogy véletlenül egészen jól összeillünk.

A színházon túli életünkben ugyanazokat csináljuk. Fut, hegyikerékpározik, mint én, még a félmaratonin és a maratonin elért eredményeink is hasonlóak. Öt-hat éve kezdtem el a rendszeres sportolást, jól karban tart fizikailag és szellemileg is, rendet visz a napjaimba. Minden reggel felfutok a Normafától a János hegyi kilátóhoz, közben végiggondolom a dolgaimat, ez az én mantrám. Nővérem - aki kaposvári színésznő - szintén későn, a húszas évei végén kezdett el sportolni, és ma már az ország egyik legjobb lovas íjásza. Zsuzsával egyébként ikertestvérek vagyunk, ámbár csak a születésünk ideje azonos, ő másfél hónappal előbb fogant. Vagyis én voltaképp bekéretőztem egy már foglalt anyaméhbe. Ez is olyasmi, amin jól el tudok tűnődni, amikor az élet dolgairól vagy a saját létemről gondolkodom. Töprenkedő és írogató alkat vagyok. Igyekszem pallérozni magamat, gyarapítani a tudásomat, szeretnék mindenből okulni, ami történik velem, miközben próbálok törékeny és érzékeny is maradni.

És ott van a színház mint menedékhely. Nemigen tudok jobbat annál, mint belebújni egy Vágó Nelly-féle brutálisan érzéki, gyönyörű ruhakölteménybe, és egyik legkedvesebb szerzőm, Molnár Ferenc briliáns szövegét mondani a színpadon.

Stuber Andrea

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!