Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Az ügynök halála

Az ügynök halála

Willy Lomant nekem nem kell „eljátszanom”, elég csak elmondanom és mindenki igaznak fogja érezni - mondja Bodrogi. Alföldi Róbert rendezésében, a Nemzeti Színházzal közös produkcióban láthatjuk a Thália Színházban szeptember 30-tól Arthur Miller drámáját.


Belepislantottam a példányodba, látom, te is rajzolgatsz a próbaszünetekben. Csak nem totemoszlopot tervezel?

Majdnem, csak ez kisebb. A Czillei és a Hunyadiakban rászoktam a botfaragásra. Azt a botot, amit nálam látsz a darabban, én faragtam. Most tervezgetek egy újat. Nagyon jó elfoglaltság, előhozni a fából, ami benne van…

Hasonlatos a színészmesterséghez, ott is elő kell varázsolni a szerző szövegéből a lelket. Ebben akkor egy húron pendültök Alföldi Róberttal. Olvastam róla, hogy ő is telerajzolja a példányait. A próbákon is ekkora az összhang?

Igen, úgy érzem. A próbákat nagyon élvezem. Tudjuk, hogy a Robi mindig kitalál valamit a darabokhoz. Úgy érzem, hogy most is nagyon jó érzékkel hozta elő a darab ma érvényes mondandóját.

Az Ügynök halála persze egy olyan darab, ami örökösen érvényes, de manapság talán különösen erősen képes szólni.

Ez így van. Ha valaki meghaladja a negyvenedik, ötvenedik évét, bizony könnyen olyan helyzetbe kerülhet, mintha ő már nem is lenne, hogy nem számít. Nálunk mostanában alakult így az élet. De ugyanilyen erős a darab másik rétege is, a szülők és gyerekek viszonyáról. Amikor valakinek nem sikerül az élete, vagy nem úgy sikerül, ahogy szerette volna, és megpróbálja a saját vágyait ráerőlteti a gyerekekre - mindenáron. És, ahogy a darabban is, bár a gyerek megpróbál az öreg kedvében járni, mégis az állandó vitákban, veszekedésekben a kapcsolatuk olyanná válik, mintha ellenségek volnának. Aztán persze mindkettőjük számára kiderül, hogy valójában túlságosan is szeretik egymást, de már későn. Ebből következik a tragédia. Az öreg a lehető legrosszabbra szánja el magát, de ez az ő fejében mégis a jó megoldás: segíteni, bármilyen áron, hogy a család föl tudjon emelkedni.

Sokan lesznek a nézőtéren, akik Willy Loman életét élik…

Úgy érzem, hogy igen.

És te, sikeres művészként, találsz kapcsolódási pontokat Willy életével?

Hogyne. Az öreg erőszakosságát leszámítva, nagyon is sokat. Hiszen ma már pontosan átérzem a szüleim helyzetét, látom és érzem a közvetlen környezetemben is ugyanezt a problémát. Nevezzük nevén: a kiszolgáltatottságot. Benne van a zsigereinkben, mindannyian érezzük, vagy érezni fogjuk. Én rettenetesen boldog vagyok, hogy még játszhatok, hogy eljátszhatom, milyen, amikor már nem játszhat az ember.

Lehet, hogy egy szerepálmod teljesül most?

Nem, nekem soha nem voltak szerepálmaim. Ezt a darabot mindig is nagyon szerettem. Egyszer még láttam a Tímár Józseffel is, nagyon jó volt. Olvasva is szerettem. De soha nem gondoltam rá, úgy, hogy feltétlenül el szeretném játszani. De amikor a Robi szól, hogy nekem szánta a szerepet, nagyon örültem, és egy pillanat alatt úgy éreztem, hogy ez csak természetes. Hiszen Willy Lomant nekem nem kell „eljátszanom”, elég csak elmondanom és mindenki igaznak fogja érezni.

kép és szöveg: eön

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!