Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Odüsszeusz Tours

Odüsszeusz Tours

Asszociatív chatelés alcímmel (vagy műfaji meghatározással) szeszélyes, bolondos, szaggatott, keserűen komikus, faarcúan szenvedélyes, gúnyosan szenvedő játék az Örkény Színház legújabb előadása.


A világból kiesettség érzéséről fecseg. Az itt se jó, ott se jó, útközben még reménykedhetünk rezignáltságáról. A túlkoros főpróbaközönség kissé meghökkenten meredt a csinos és ügyes, jól olajozott darabocskákhoz szokott színpadra, ahonnan bolondos kedvvel, de szigorú művészi fegyelemmel mai magyar drámát fejtek elő Homéroszból (ismert ógörög világirodalmi nagyság), Márai Sándorból, Hamvas Bélából (nem élő magyar írók).

Szerzők között szerepel továbbá krizo@, eerkr@, zeek@, cinky@: ezek élő magyar írók, költők, dalszövegszerzők, modellként a chat.hu nevű ismerkedő-csevegő, irodalmi konzultánsként pedig Térey János. A zeneszerzők közt, ha nem csalódom: megszólal Monteverdi (Odüsszeusz hazatérése) is.

A leggyanúsabb tettes az elektromos álnevek közül: maga a rendező@ Kovalik (Balázs). Akár ő írta, akár csak ollózta, vagy videózta: mindenképpen ő a felelős az egész estéért. Ha tömegek dolgoztak is keze alá: merőben alanyi színházi este. Olyan, mint egy nettre fölrakott napló, gondolatgomolyok, személytelennek hitt vallomások. Minden nick név megfejthető. Néhányukat megoldottam, de nincs jogom megtörni vélt személytelenségüket.

Gálffi László enervált hajóskapitánya belefáradt a szakadatlan távollétbe, a szakadatlan közellétbe. Belefáradt az életbe, belefáradt a közeledő halálba. Odüsszeusza mindent tud. Semmit nem remél. Fiúsan öreg, éltesen újrakezdő. Úgy érzi az ember, Gálffinak szerepe nincs is, csupán nagymennyiségű szövege. Intellektuális hitelű. Nyílt színen gondolkodik. Gálffi áll színpadon. Tele a tekintete. Tele a pohara egy athéni étteremben. Béressel, Mácsaival időnként repülőtér várócsarnokában, vagy az Akropolisz előtt, múzeumban járnak filmfelvételről.

Béres Ilona Liz Taylor-sminkkel 20 éve hazavárja csatába ment urát. Tűzdelt kispolgári ágyon vadmacska ősanyaként fölgömbölyödik, dorombolva morfondírozik élete értelmetlenségén.

Dömötör András rendezőhallgató Hermész, rosszindulatú isten. Tisztességtelenül képes ránézni egy golfütőre is, vagy trágár kapcsolatba kerül egy átlátszó műanyaglappal, tárgyilagos közönnyel csapja ki az elő sorban ülőknek kurta fehér nadrágjából hímtagját.

Békés Itala kivénhedt, megkeseredett, öngúnyoló Szép Helénája emlékeivel bajlódó nyugdíjasként éli meg, hogy a trójai háború miatta robbant ki hajdanán. Kerekes Viktória (Pallasz Athéné) mind jelentősebb színpadi erő.

Gál Gabi énekesnő a legváratlanabb pillanatokban megdöbbentő komolysággal, ironikus operaáriákkal lép be szirénként a klip-happeningbe.

Futó Balázs zeneszerző növendék zongorázik. Küklopszként színészi részvétele mellett az előadás zenei vezetőjeként is működött.

Ölveti Mátyás Kovalik Borisz Godunov-rendezésében már Sosztakovics vonósnégyesét játszotta állandó koncertpartnereivel, a kortárs zene kitűnőségeivel: az Accord kvartett tagjaival. Most, mint Kentaur hanyatt fekve csellózik. Zeneakadémista létére színpadi dikciója szokatlanul tiszta, könnyeden poentíroz.
Kirké varázslónőt kiskosztümben, szőke (fejéhez nőtt) parókával, magas sarkú cipőben, minden humorizáló mórikálás nélkül kemény germán asszonnyá alakítja Mácsai Pál.
Antal Csaba díszlete forgóra épített, megfestett plexi képeslapokkal szabdalt tér. Eleinte öncélúnak látszik, de egyre jobban működik és kiváló játéklehetőségekre alkalmas.

Benedek Mari jelmezei egyszerűségükben is dús látványt adnak. Különleges mulatság. Nem ajánlom mindenkinek, de akit érdekelnek valóban eredeti új fogalmazásmódok a színházban: az ne mulassza el.

szerző: M.G.P.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!