Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

A kávéház

A kávéház

Carlo Goldoni (1707-1794) egyrészt kiválóan ismerte a commedia dell’arte fogásait (ezek mai fogalmaink szerint leginkább a cirkuszi bohócok mesterségét idézik), másrészt meg az életet ismerte nagyon.


Ennek köszönhetően aztán olajozottan működő vígjátékai tele vannak olyan figurákkal, akik számtalan apró aljasságot követnek el, de közben nagyon szeretnivalók. Futószalagon gyártott komédiáiban Goldoni megbocsátó szeretettel ábrázolja förtelmesnek az embereket, és teszi mindezt olyan szakértelemmel, hogy életműve több mint kétszáz év múltán is intenzíven jelen van a színházi életben, sőt egész nyugodtan mai gúnyába lehet öltöztetni a szereplőket a szöveg különösebb átírása nélkül.

A színházi ember Goldoni szakértelmét az is mutatja, hogy zsúfolva vannak hálás szerepekkel a darabjai. Ezúttal A kávéházban adhatnak bele apait-anyait a Vígszínház különböző generációkhoz tartozó nevettetői: Harkányi Endre, Kern András, Reviczky Gábor, Pindroch Csaba, Fesztbaum Béla, Kamarás Iván, Gyuriska János.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!