Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Elsa Valle

Abrakadabra - Elsa Valle lemezbemutató koncert

„Ha csak véletlenül találkoztam volna ezzel a zenével – mondjuk valahol, valaki gyanútlanul feltette volna a lemezt, és semmit sem tudnék arról, hogy kik, mikor és hol csinálták ezt a produkciót –, néhány perc elteltével bizonyára a hatalmába kerítene.


Tudniillik a karibi latin zene banánérlelő atmoszférájának legfeljebb a gyógyíthatatlan depressziósok tudnak ellenállni. Szűkítve a kört (szakmai ártalom) talán még azt is megkockáztatnám, hogy esetleg Kuba lenne a keletkezési hely – hála a Buena Vista Social Clubnak, no meg Wim Wendersnek. Mert azóta, vagyis az előbbi páros remek közös produkciója óta van sejtésünk arról, hogy mennyire szívből jövő zenét tudnak arrafelé.

Az asszociáció helyesnek tűnik: a temperamentum, a zenéből áradó vitalitás, a természetes spontaneitás, vagy a kedves melankólia szinte analóg a ma már világhírű együttes megszólalásával. Az énekesnő stílusbiztonsága, avatottsága kétséget sem hagy afelől, hogy minden vonatkozásban anyanyelvi szinten tudja ezt a műfajt.

Kis idő elteltével azonban a naiv zenehallgatónak valami szöget üthet a fejébe. Ugyanis itt valami olyasmi is történik, amihez nem szoktatott hozzá minket sem a Buena Vista, sem bármely más karibi latin jazz-zenekar. Joggal kérdezhetik: ilyen karakterek, ilyen hangszeres és énekes egyéniségek mióta vannak ebben a műfajban? A perfekt megszólalást – különösen egy tiszta stílusban – hamar meg lehet szokni; pláne, ha hibátlan. No, de itt a perfekt énekesnő, zongorista, ritmus-szekció mellett, a szó legnemesebb értelmében vett nagy muzsikus egyéniségek vannak, akik nem csupán jól játszanak egy stílust, de a lelküket is hozzáteszik.

Innentől pedig már varázslásról beszélhetünk.

Magyarázkodás helyett inkább elárulom a megfejtést: Elsa Valle (Kuba), Ramon Valle (Kuba), Armando Vidal (Kuba), Tony Lakatos, Winand Gábor, Szandai Mátyás, Borlai Gergő, Bacsó Kristóf, Gadó Gábor, Glaser Péter és Fekete István.

Budapesten ilyen még nem volt!
Matisz László
Zenei újságíró

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!