Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Purim, avagy a sorsvetés

Purim, avagy a sorsvetés

William Fomin és Juhos István "Puttó" koreográfiája a Budapest Klezmer Band zenéjére, a 25 éves Győri Balett előadásában. A darabot a napokban a Művészetek Palotájában is látni lehet majd.


A Győri Balett előadása Purim előadása nem csatlakozik a széles körben dívó aktualizálási hullámhoz: csupán életet lehel egy kiváló érzékkel megtalált történetbe, az Eszter Könyve, a fordulatos, tanulságos, két és félezer éves széphistória egykor népszerű, mára elfeledett, a színpadról a zsinagógába visszaszorult történetébe. A rövid, tömör és izgalmas mű egyike azon kevés zsidó szent iratnak, amelyben semmilyen formában sem szerepel a Kimondhatatlan Név: a színházat a görög, majd római hódítás idején, szellemi önvédelemből különösen veszélyes, istentelen szokásnak bélyegző talmudi tiltás ("Tartijjot vökirkeszáot"), sok más szigorú megkötéssel együtt az év egyetlen nagy, vidám örömünnepén, purimkor átmenetileg érvényét vesztette.

A gonosz Hámán kezeitől megmenekült, az életükre törő gonosz főminiszter fölött diadalt arató perzsa zsidók ünnepét már a középkor kezdetétől színpadias elemek jellemezték. Már a Megila templomi felolvasása is számos teátrális jegyet mutat (dobogás, kereplőzés, a hívek bevonása a szöveg recitálásába, Hámán fiai nevének különös sorolása, stb.). A XII.-XIII. századtól ismert purim-i játékok, az ún. purimspiel-ek pedig a korabeli, középkori keresztény népi, ünnepi játékok által megihletve mutatták be játékosan Eszter királyné történetét.

A történet egy sajátosan modern változata az Eszter könyvének, amely bemutatja, hogy Eszter hogyan ad reményt Zitomir város kétségbeesett lakóinak. "A gaz el akarta veszejteni az igazt, de a gonosz került az ártatlan kezére." A történet egy extatikus táncdrámává válik, amikor kibontakozik, hogy Eszter a király felesége lesz - egy őrületes helyzetben, csak azért, hogy megmentse népét.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!