Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Kell a szó!

A kékszakállú herceg vára - A csodálatos mandarin

... Minden szabálytalan. Esterházy Péter a Kékszakáll történetét esterházyasította. Az eredeti monda, de még Balázs Béla története is, egy héroszt idézett, akit csodálni és követni lehet.


A motoszkáló ösztönű hím különböző életérzéseit idézgeti. "Egyszer volt, hol nem volt…" Közönségesség, kiszolgáltatottság, sérülékenység, önsajnálat, s mindebből valami groteszk bóklászás kerekedik A fáradt férfilélek fegyelmezetlensége. A nagy birodalmi várúrból mára ennyi futja. Ő a "centráljuróblaubart". Bezerédi Zoltán kitűnő elővezetésében.

A másik monodarab nyersebb. Tar Sándor egy reáliát követett, egy hétköznapi sorsot, egy banális történetet, amely átélhető és átérezhető. Működött egy szisztéma, amely ideig-óráig, addig, ameddig működhetett még, valamiféle öntudatot és biztonságot is adott. De aztán vége lett, szétesett, mint minden, ami erkölcsben hiányos. S a társadalmi szétesésben az egyes ember erkölcse sem tehet másként. Bán János, a "Falfúró" a "miért legyek én tisztességes – kiterítenek úgy is. őszinteségével meggyőz arról: sors- és bűntársak vagyunk.

A színpadképek egyszerűek, az elsőnél fekete fal, fénypászmákkal, a Tar-darabnál panelhangulat. Szabó Győző munkája.

Szerző: JA
Forrás: Criticai lapok

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!