Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Vizuális hangjegyek

Vizuális hangjegyek

Új produkciók érik egymást a Nemzeti Táncszínházban. 2005. február 20-án Vizuális hangjegyeket láthatnak-hallgathatnak. Földi Bélával, a koreográfussal, az együttes vezetôjével, és Vukán Györggyel belekóstolunk a várható hangulatokba.


Számos kérdés sorjázik az emberben, ha a készülo plakátra néz: Chopin-Vukán. Átiratokról van tehát szó? Aztán: élozene. Azaz egy szál zongorán játszik Vukán György? Miért éppen Chopin?
Vukán György: Volt egy nagysikerű koncertem Szegeden, egy Chopin-est. Ennek a felvételét ajándékoztam Bélának...
Földi Béla: Nekem pedig annyira megtetszett, hogy azt mondtam, ezt színpadra visszük. Chopinnél alkalmasabb pedig nincs azoknak a gondolatoknak, érzelmeknek a kifejezésére, amelyek engem is foglalkoztatnak.

Nevezetesen?
F.B.: A magány. A művész magányossága.

Nemcsak Chopin tudja ezt. Schubert is.
V.Gy.: Valóban. Mondjuk akkor, néhányan. De Chopin mind között egyedülállóan, talán a kelet-európai töltet miatt még szenvedélyesebben. És hihetetlenül tömören. Ez az életérzés egyébként nem szokatlan. Tulajdonképpen mindannyian egyedül vagyunk. Bárhogy élünk is, bármilyen kapcsolatban, még akár házasságban is, gyökeresen, az alapvető dolgokban mégis egyedül.

Darabok füzére ez, vagy egyetlen nagy műre épül az eloadás?
V.Gy.: Úgy 15 darabból áll össze: polonéz, impromptu, keringő stb. A darabok egymásba folynak, nem epizódok láncolataként adjuk elő.
F.B.: Konkrét dramaturgiája nincs, csak hangulati íve.

Azaz vizuális hangjegyek, ahogy a cím mondja. Életre kelő zene, testet öltő érzelmek.
F.B.: Igen, erre törekszünk. De nagyon fontos, hogy valahonnan valahová eljussunk, hogy a zene és a tánc külön-külön és együtt történet nélkül is koherensek legyenek, és elvigyenek egy kezdoponttól egy végpontig. Enélkül zene is, tánc is üres marad, semmitmondó, unalmas, érdektelen.

Vukán György improvizál a darabokon belül?
V.Gy.: Igen. A darabokat teljes terjedelmükben eljátszom, de improvizálok is.
F.B.: Az élőzene varázsa semmivel nem összehasonlítható. Ennek hatása alól a közönség és az előadók sem tudják kivonni magukat. Hatalmas többletet jelent, ezt tapasztaltuk már korábbi együttműködésünk során.

Vukán György hogyan jelenik meg? Milyen a színpadkép?
F.B.: Egyetlen zongora a színpad közepén, a kép, a tánc centrumában, a táncosok körülötte élnek.

Ön látja a táncosokat, hatnak tehát Önre az improvizációban?
V.Gy.: Csak a periférikus látásomba férnek bele, de persze a hangulat hat rám, feltétlenül.
F.B.: És persze nem ez az első közös munkánk, hanem a harmadik. Nagyon jól ismerjük egymást mindannyian, tökéletesen tudunk együtt dolgozni. Úgy vélem, a tánc alkalmas műfaj arra, hogy a fiatalokat megérintsük, és a mozgásművészeten keresztül a komolyzenét is közvetítsük számukra. Nagyon fontosnak, szinte missziónak tartom ezt. Így most is szeretnénk ezt az utat járni.

Ön orvosi praxisa mellett tud erre időt szakítani?
V.Gy.: Feltétlenül. Szabadságot veszek ki. A zenére mindig kell hogy időm legyen.

Epilógus: Vukán György visszasietett a betegeihez. Földi Bélával együtt ballagunk a januári tavaszban. "Az ilyen emberek nélkül nem menne előbbre a világ." - mondja. - "Az ilyen szenvedély, odaadás, rajongás, lelkesedés és megszállottság a művészetek rugója." És az életé is - teszem hozzá magamban.

Szerző: Mikes Éva
Forrás: Táncszínház Magazin

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!