Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Mozgásőrületek

Mozgásőrültek

Feltűnő már maga a cím is, sokat sejtet, sok kérdőjelet nyit az emberben. Hát még, ha kiderül, hogy a produkciót Novák Ferenc és a Honvéd Együttes neve fémjelzi. A "Tatával" beszélgettünk.


Mit fed a cím?
Négy különböző mozgáskultúrát sűrítünk össze egy műsorba. Ennek során kiderül, hogy ha néptáncosok iszonyatos tempóban meg tudnak csinálni például egy kalotaszegi legényest, vagy egy férfiverbunkról lemásolt női változatot, az legalább akkora őrület, mint amikor a breakes a fején forog, vagy a sportgimnasztikás lányok karikával, szalaggal valami elképesztő mozgást végeznek, vagy ha artisták tíz buzogánnyal zsonglőrködnek, vagy gumiasztalon ugrálnak. Ebből áll össze a mintegy 75 percesre tervezett műsor, aminek fergeteges tempójával és a négy stílus váltásával egyetlen percre sem engedjük el a nézőt. A néptáncban - hasonlóan a breakhez - sok a szertelenség, de olyan szigorúan előírt elemeket is tartalmaz, mint a sportgimnasztika. A klasszikus balett más fegyelmet követel, ezért az nem része ennek az őrületnek.

És a zene?
Két nagyszerű ütőhangszeres lesz a vendég: Jávori Vilmos kitűnő jazz dobos, és egyben a hangszer tanára, és Babos Karcsi, aki mindenféle afrikai kongát meg tud szólaltatni. Lesz még egy elektromos gitáros, és a mi saját zenészeink, akik szaxofonon, ütőgardonon és egyebeken fognak ezúttal játszani. Amikor a négy stílusból a néptánc pereg majd, akkor sem tiszta népzene jelenik meg, hanem ritmusszekció, és fölötte a dallam.

Az Ön ötlete volt a produkció?
Igen.

Ön is koreografálta?
Nem, öt koreográfus dolgozott össze. Ki-ki saját műfajában.

Történet, struktúra, dramaturgia összefogja?
Az emberi test fogja össze. Amire képes. Mindegyik mozgáskultúrában vannak olyan pillanatok, amelyeket a néző, azt látva, szinte elképzelhetetlennek tart. A test húrjait feszítjük a végsőkig.

Jelenetek?
Villanások. Egy-két-hárompercesek.

Szólók, párok, csoportok?
Minden. Például sámándobbal őrjöngő fiúcsoportba berobban egy szalag-gimnasztikás lány és elkezd játszani. Egymásra torlódnak, egymásba folynak a dolgok. Nem mindig határolódik el tisztán egy-egy mozgáskultúra. Van, amikor együtt jelennek meg. Jókedvű műsor lesz, sok nevetéssel.

Mozgástanulmányra készülnek tehát?
Igen. Beszélni nem lehet róla, a megvalósítás lesz a lényeg, és a kitűzött lényeget meg is fogalmaztuk Kárpáti Péter barátommal. Ez a kis szöveg az előadás mottója és összegzője egyben:

"Mozgásőrületek, sugallja a cím. A táncosok, tornászok, breakesek, artisták számára nem őrület, számukra természetes mozgásformák sokasága. A nézők, akik kényelmesen ülnek színházi karosszékükben, bizonyára sokszor hiszik, hogy amit látnak: tiszta őrület.
Ha lábak szédítő tempóban kopognak vagy csipkézik a levegőt, ha szép leánytestek szinte csonttalan hajlékonyságot varázsolnak mozgásukkal, ha fiúk a mozgás tehetetlenségét megcáfolóan forognak a fejükön, ha a levegőben magasan, nyújtott szaltókat látunk, ez nekik nem őrület. A nézőknek viszont káprázat.
A sokfajta mozgáskultúrát képviselő fiataloknak ez a káprázat bizonyíték, hogy sok tízezer órányi próbából, edzésből, öröm és sikerből, néha megkönnyezett gyötrődésből izmaikban, idegrendszerükben kivirágzik a magabiztos tudás. Mondjuk ki: a test varázslata.
Ez a műsor kései üzenet néhai Karinthy Frigyes szerkesztő úrnak, hogy a "Tanár úr kérem"-ben a "szeren lógó", álmodozó diákjának vágyai, íme beteljesülhetnek, bár ebben az előadásban néha a szerek lógnak az előadókon."

Szerző: Mikes Éva
Forrás: Táncszínház Magazin

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!