Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

A tegnap világa

A tegnap világa - Várjon Dénes hangversenysorozata

A XIX. és a XX. század fordulóját négy különleges koncerttel idézi meg a kiváló zongoraművész, Várjon Dénes aki a következő koncertévadban fellép többek között a Salzburgi Ünnepi Játékokon és a vermonti Marlboro Fesztiválon. Játszik emellett a New York-i Carnegie Hallban, a londoni Wigmore Hallban, az amszterdami Concertgebouw-ban, és meghívást kapott Új-Zélandra, illetve Japánba is.


Budapesti hangversenysorozatának műsorában többek között Debussy, Enescu, Bartók, Kodály, Richard Strauss, Zemlinsky, Fauré és Janácek kompozíciói kaptak helyet. Rangos hazai és külföldi előadókkal lép pódiumra, s az estek előtt az érdeklődők Földes Imre kultúrtörténeti előadásait is meghallgathatják. Az első koncert 2005. november 1- jén, kedden lesz, a következő időpontja december 1., majd 2006. január 13-án és március 15-én várják a közönséget a Zeneakadémián.

A sorozat ötlete, amelyben az 1900 körül keletkezett művek tematikus csoportosításban hangzanak fel, öt esztendővel merült fel a Liszt- és Veress Sándor-díjjal kitüntetett, világjáró zongoraművész, Várjon Dénes fejében. Ebben az időben olvasta ugyanis Stefan Zweig A tegnap világa című önéletrajzi regényét, s teljesen lenyűgözte a XIX. és XX. század fordulójának színes, művészetközpontú világa. A zongoraművész nagyon lényegesnek tartja, hogy a hangversenyek műsorát ugyanúgy megkomponálja, akár egy zeneművet, ezért határozott szerkesztési elvek alapján építette fel a zeneakadémiai sorozatot.

A koncertek műsora a XIX. század utolsó évtizedétől nagyjából az I. világháború kitöréséig tartó időszakból válogat, és a legkülönbözőbb európai szerzők műveit tartalmazza. A legkorábbi kompozíció Dvorak Szonatinája, a legkésőbbi darab pedig Bartók Ady-dalai.

Várjon Dénes a négy, zeneakadémiai hangversenyen olyan kiváló muzsikusokkal, régóta együttműködő barátokkal lép pódiumra többek között, mint Takács-Nagy Gábor, aki hosszú ideig volt a világhírű Takács Vonósnégyes primáriusa, Németh Judit, aki az utóbbi években állandó szereplője a Bayreuthi Ünnepi Játékoknak, a világ legjobb kvartettjei közé tartozó Keller Vonósnégyes vagy a fiatal magyar fúvósnemzedék egyik legnagyobb tehetségének tartott klarinétművész, Klenyán Csaba.

S azért, hogy még tökéletesebben idézzék meg a századforduló miliőjét, a koncertek előtt minden alkalommal Földes Imre zenetörténész tart kultúrtörténeti előadást a történelmi háttérről, zenei-irodalmi-képzőművészeti összefüggésekről 18.30-tól, a Zeneakadémia XXXVII-es termében.
A 2005. november 1-i, keddi estén Debussy En blanc et noir című szerzeménye hangzik fel Simon Izabella és Várjon Dénes előadásában, majd Ravel Szonatinája következik Várjon Dénessel, s az első rész befejezéseként Enescu II. hegedűszonátáját játssza Keller András és Várjon Dénes. A szünet után Bartók Zongoraötöse hangzik fel Várjon Dénes és a Keller Vonósnégyes előadásában.

A következő, 2005. december 1-i program Bécshez kötődik, a koncerten Richard Strauss- és Mahler-dalok, Zemlinsky Triója valamint Schönberg-Webern Kammersymphonie-je hangzik fel. Az esten Németh Judit, Simon Izabella, Ittzés Gergely, Klenyán Csaba, Keller András, Rafael Rosenfeld és Várjon Dénes lép pódiumra.

A harmadik koncert a magyar századfordulóról kínál keresztmetszetet, s a 2006. január 13-án rendezett koncert első részében Perényi Miklós és Várjon Dénes muzsikál, műsorukban Kodály Szonátája és Dohnányi b-moll szonátája szerepel. Az est második felében Bartók Andante című művét Takács-Nagy Gábor és Várjon Dénes adja elő, majd Dohnányi c-moll zongoraötöse következik Takács-Naggyal, Tuska Zoltánnal, Konrád Györggyel, Perényi Miklóssal és Várjon Dénessel.

„A tegnap világa” című sorozat befejező hangversenye 2006. március 15-én Dvorák Szonatinájával kezdődik, melyet Keller András és Várjon Dénes játszik el, majd a zongoraművész Janácek Auf verwachsenen Pflade című darabját adja elő. Bartók Öt dalát Halmai Katalin énekli Simon Izabella kíséretével, majd a program Fauré d-moll zongoraötösével zárul, amelyben Várjon Dénes mellett Keller András, Pilz János, Konrád György és Rafael Rosenfeld lép pódiumra.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!