Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Agria Nyári Játékok: Eger hívószava

Oliver - musical

Idén a hagyományos szabadtéri színházi bemutatók mellett táncprodukciók és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban egész nyáron át.


Egységes arculattal, bővülő kínálattal várja az Egerbe látogatókat az Agria Nyári Játékok. Eger 1975 óta rendez színházi előadásokat hol a vár, hol a Líceum ódon falai között. Idén a hagyományos szabadtéri színházi bemutatók mellett táncprodukciók és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban egész nyáron át.

A nyári fesztivál nyitóprogramja június 16-25-ig esténként 20.30 órától a Gárdonyi Géza Színház a Tanulmány a nőkről című zenés vígjátéka a Kis Dobó téren. Biztosan sokan emlékeznek Keleti Márton hatvanas években készült nagysikerű filmjére. A Gyárfás Miklós forgatókönyve alapján írt darab hangulatos, izgalmasan idézi a kor gondolkodását, slágereit. A két részes „zenés válóok” Csizmadia Tibor rendezésében jól illik a barokk Kis Dobó térre, ahol a vendéglők teraszain élvezhetjük az előadást.

A Líceum udvarán július 7-16. és augusztus 24-26. között 21 órától az Oliver című világhírű musical ígér önfeledt szórakozást Szegvári Menyhért rendezésében. Dickens regényének zenés átirata 1960-ban született, alig három évvel később már a Broadway-n futott sztárszereposztásban, 1968-ban pedig Carol Reed filmre vitt változata pedig öt Oscart és két Golden Globe-ot zsebelt be. Hogy mi is a siker titka? Dickens és Bart ismerték azt a világot, amiről meséltek. És tudtak a tizenkilencedik századi London nincstelen árváiról, alvilági pokláról, a kisemmizettek nyomoráról úgy írni, hogy abból egy örök érvényű, angyali szépségű és igaz mese lett. Mese, ahol a jók győznek, a rosszak megbűnhődnek, a vicces és jólelkű zsiványon lehet nevetni, a rosszak gonoszságán fel lehet háborodni, egy árvaházi kisfiú szívfacsaró történetén meg lehet hatódni. Ha pedig a világhírű meséhez világhírű dalok társulnak, garantált a nagyszerű nyári szórakozás az egész családnak!

Gershwin: The rhythm of the blood – A vér ritmusa
George Gershwin életművét foglalja össze az est július 28. 21 órától két hangszerre komponálva, két neves művész élő előadásában: fuvolán Horgas Eszter, zongorán Vukán György működik közre, aki egyben a zenei anyag komponistája is. A zseniális zeneszerző anyanyelvi fokon egyesítette a fekete népzenét a komolyzenével. A táncdarab zenéje szinte összefoglalása Gershwin életművének: Vukán György tolmácsolásában, improvizációs gazdagságával lehetőséget nyújt a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház táncosainak visszanyúlni a gyökerekhez, mikor még a zene és a tánc elválaszthatatlan emberi ösztönökből születtek. A színpad közepén egy szív látható, körülötte műanyag csövek, mint vérerek hálója. Gershwin zenéjének ritmusára lüktetnek a táncosok, mint az életet megtestesítő vörös és fehér vérsejtek. Így közvetítik Gershwin zenéjét az emberek felé.

„Happy birthday Mr. Mozart” felkiáltással egy olyan estét láthat a közönség július 29-én, melyet a Mozart-év nyitányaként először a Művészetek Palotájában mutatott be a Szegedi Kortárs Balett társulata. A darabban három koreográfus (Fodor Zoltán, Nagy Zoltán és Barta Dóra) a világ talán legnagyobb zeneszerző zsenijének a vidám, buffo oldalát, annak sokszínűségét és virtuozitását kívánta megmutatni.

Az egri nyár harmadik, ám legmonumentálisabb bemutatója az Új világ lesz, melyet a szegedi társulat az Egri Szimfonikusok kíséretében, Juronics Tamás koreográfiájával ad elő. A mű eredetileg a Szegedi Szabadtéri Játékokra készült, ahol egyszerre négyezer embert varázsolt el, megmutatva a tűz és víz birodalmát, az alapelemek összecsapásának nagyszerűségét és félelmetességét. A két elem találkozása ugyan kioltja egymást, ám új energiák születnek. A szegedi dóm tér után a Líceum udvarán látható az előadás augusztus 4-5-én.

Mozart in C augusztus 7. 19 óra
Különleges estével ünnepli az Egri Szimfonikus Zenekar Mozart születésének 250 éves évfordulóját: „Mozart C-ben” címmel. A jubileumi év kapcsán három művet játszik a zenekar Szabó Sipos Máté vezényletével. Mozart különös figyelmet fordított a hangnemekre, bizonyos karaktereket, jellemeket következetesen c-dúrban írt meg, amelyet a tisztaság, világosság, az egyszerűség és nemesség megjelenítésére használt. A Titusz kegyelme utolsó operájának nyitánya, amelyben rengeteg szépség, finomság lelhető fel. A szerelem és a hatalom közötti vívódásról szól. Mozart hat zsoltárból álló ünnepi vecsernyéje nagyszerű példája ennek a nemes pátosznak, melyben a debreceni Kodály kórus minden erényét megmutathatja. A harmadik a Koronázási Mise, amelyet a Salzburg melletti Plain-i Szűzanya-kép évenkénti megkoronázási ceremóniája alkalmából írt Mozart. Ezért c-dúr itt is az örömteliséget, az ünnepet jelenti.
További híreink
Távozik Hegyi Árpád Jutocsa

Közös megegyezés született: ismeretlen összegű végkielégítéssel ugyan, de távozik Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Helyét Vass Lajos, a kulturális minisztérium korábbi politikai államtitkára foglalja el.
Magabiztos rutin kevés pénzből

Kevesebb a pénz, szerényebb az off program, szomorkás az idő, de azért jó a hangulat a Pécsi Országos Színházi Találkozón.
Disney-klasszikusok a színpadon

Ma a Shrek és a Jégkorszak hódít világszerte, de talán senki nem felejtette még el, hogy évtizedeken keresztül a Disney-rajzfilmek jelentették a gyönyörök netovábbját a gyerekek számára. A szakma is elismerte őket, hiszen a legnagyobb díjakat zsebelhették be ezek az alkotások. Néhányuk aztán musical formájában átkerült a színpadra is.
Parodisztikus szuperprodukció

A Producerek roppant helyes kis habkönnyűség, ötletekkel teli, látványos, önironikus, szórakoztató marhaság. Az a szimpatikus, hogy nem is akar másnak látszani. Nem óhajtja elhitetni azt, amit gyakran érzek a musicaleket játszó szomszédvárban, a Budapesti Operettszínházban, hogy mázsás súlyú történelmi kérdésekről beszél – illetve inkább üvölt – komolyan, vagy éppen klasszikus tragédiákkal veszi fel a versenyt.
Új színházi érdekvédelem

Feltehetően Magyar Színtársulatok Egyesülete névvel alakul meg hétfőn Pécsett, az Országos Színházi Találkozón a színházak érdekvédelmi szervezete.
Anyagi gondokkal küzdenek a szabadtéri színházak

Noha több színház is anyagi gondokkal küszködik, nem adnak alább a művészeti színvonalból - hangsúlyozta a Szabadtéri Színházak Szövetsége tagjainak keddi, nyári programjukat bemutató sajtótájékoztatóján számos teátrumvezető.
Agria Nyári Játékok: Eger hívószava

Idén a hagyományos szabadtéri színházi bemutatók mellett táncprodukciók és komolyzenei koncertek is szerepelnek a kínálatban egész nyáron át.
Stacey Kent Budapesten

Jazz Dívák a Palotában címen nagyszabású koncertsorozatot indít a Podium 2006-ban, melynek keretében a szervezők a világ elismert, káprázatos hangú jazz énekesnőit invitálják meg Magyarországra. Elsőként Stacey Kent-et, aki június 22-én lép fel a Művészetek Palotájában.
Megasztárok a Volt-on

A múlt hét szombati Mega-döntő után immár biztossá vált, hogy a Megasztár 12 döntős sztárfellépője az idei évben is élő szuperkoncertet ad Sopronban, a Volt Fesztivál nyitónapján, július 5-én.
Életveszélyben a Parkszínpad

Már rendelet volt a Budai Parkszínpad lebontásáról, mert a felújítás is több mint 60 millióba kerülne, a modernizálása több százba. Helyére Bartók-emlékpark épülne, de erre nincs pénze a fővárosnak. Több helyi szervezet a színpad megőrzését követeli.
A Macskák nem nyávognak

Arra már volt példa, hogy Andrew Lloyd Webber maga is segédkezett musicalének, a Volt egyszer egy csapat című darabjának rendezésében, a Madách Színházban. Arra viszont még nem, hogy egy amerikai musicalnek Magyarországon legyen a világpremierje. Ma este az operettszínházban először láthatja a közönség Frank Wildhorn és Jack Murphy Rudolf című előadását.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!