Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Jubileumi Budafest, ünnepi kínálattal

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar koncertje

Idén tizenötödik születésnapját ünnepli a nyári opera- és balett fesztivál, a Budafest. Programok a Bazilika előtt a Hilton Dominikánus Udvarán és az Operában.


Idén tizenötödik születésnapját ünnepli a nyári opera- és balett fesztivál, a Budafest. A július 4-én induló sorozat ebben az esztendőben is számos érdekes és izgalmas programot kínál. A Bazilika előtt öt szimfonikus hangversenyt hallgathatnak meg az érdeklődők, a Hilton Dominikánus Udvarán lesz többek között balett- és flamenco-est, operagála, klezmer- és jazzkoncert. Az Operaházban pedig a Toscának, az Otellónak és A makrancos Katának is tapsolhatnak az érdeklődők.

A Budafest már másfél évtizedes történetre tekinthet vissza, s a programsorozat négy évvel ezelőtt két új helyszínnel, a Bazilika előtti Szent István térrel és a Dominikánus Udvarral bővült. Ebben az esztendőben elsőként, július 4-én a Budavári Nyáresték sorozata kezdődik el, s a Hilton udvarán idén is az operától a jazzig terjed a kínálat. A Magyar Állami Operaház balettszólistái nyitják a sorozatot, majd másnap, július 5-én is pódiumra lépnek, s őket a Magyar Virtuózok Kamarazenekara követi július 7-én.

Ismét lesz flamenco-est Lippai Andreával július 9-én, s a Dominikánus Udvaron először énekel a Bolyki Brothers július 11-én. Két nappal később a Budapest Klezmer Band várja az érdeklődőket, s aki kíváncsi különleges hangulatú koncertjükre, az még július 20-án is meghallgathatja az együttest. A Patricio Baeza Band latin estje július 16-án hangzik fel, a jazzkedvelőkez pedig a Hot Jazz Band várja július 18-án a Várban. Egyetlen este két opera-produkciót is meghallgat a publikum, hiszen Donizetti Rita című műve és Tom Johnson Négyhangú operája július 26-án szerepel a programban. A Budavári Nyárestéket operagála zárja július 27-én, amelyen a Magyar Állami Operaház művészei énekelnek.

A IV. Belvárosi Nyári Szimfonikus Koncertek a Szent István Bazilikánál sorozatát szintén gála nyitja július 9-én, s az est műsorában – a jubileumi év alkalmából - Mozart és Bartók művek szerepelnek. A MÁV Szimfonikus Zenekara Medveczky Ádám vezényletével muzsikál, s a hangversenyen Bazsinka Zsuzsanna, Gál Erika, Fokanov Anatolij és Fekete Attila énekel. A következő koncerten, július 14-én a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, s az est dirigense Mladen Tarbuk, aki nemcsak karmesterként, hanem zeneszerzőként is ismert, s három éven keresztül volt a zágrábi Horvát Nemzeti Színház igazgatója. A programban Glinka-, Dvorak- és Csajkovszkij-művek szerepelnek, s a hangverseny szólistája a nagyszerű fiatal gordonkaművész, Fenyő László. A sorozat következő, július 16-i koncertjén egy újonnan alakult együttes, a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar mutatkozik be a fővárosi közönségnek, egy olyan társulat, amelyben húsz ország ifjú tehetségei játszanak. Estjük karmestere Vásáry Tamás, szólistája pedig a számos versenygyőzelemmel rendelkező fiatal zongoraművész, Farkas Gábor. Műsorukban Mozart A-dúr zongoraversenye, Bartók Magyar képek című kompozíciója, Kodály Háry-szvitje valamint Liszt Les Préludes-je szerepel. A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar július 19-én ad koncertet Ligeti András vezényletével, Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. A hangversenyen Mozart-, Mendelssohn-, Brahms- és Dvorák-kompozíciók hangzanak fel. A Bazilika előtti koncertek sorát a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar estje zárja. Rimszkij-Korszakov Seherezadé-szvitjét, Mozart Haffner-szimfóniáját és Pánczél Tamás: Klezmer-szvitjét adják elő július 25-én, Hollerung Gábor vezényletével.

Az Ybl-palotában rendezett Nyári Jubileumi Opera és Balettfesztivál operagálával kezdődik augusztus 2-án, s 18-ig tartó sorozatban a közönség háromszor hallgathatja meg Puccini Toscáját és Verdi Otellóját, a balettrajongók pedig kétszer tapsolhatnak A makrancos Katának.

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!