Hírek

Székfoglalás a Radnótiban

Idén nyáron, 35 év után felújítják a Radnóti Színház nézőterét, melyhez a nézők segítségét kérik: a székeket szimbolikusan meg lehet vásárolni.

Tovább

50 éves az Erzsébet körúti Madách Színház

1961. március 24-én nyílt meg a budapesti Erzsébet – akkor még Lenin – körúton a Madách Színház.

Tovább

Átadták a Bartók-Pásztory-díjakat

A MÁV Szimfonikus Zenekar, Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész és Fekete Gyula zeneszerző vehette át pénteken a díjat.

Tovább

Rendezze be a londoni színt!

Feleslegessé vált Playmobil vagy Duplo figurákat vár a Nemzeti Színház.

Tovább

Stand-up Express: folytatása következik

Február végén, a Godot Dumaszínházban mutatkozott be a Stand-up Express, vagyis magyar színpadra érkezett a nemzetközi humor. A stand up comedy hazai története során először lépett fel egy estén, élőben magyar, horvát és brit humorista, kizárólag angol nyelven.

Tovább

Kritikák

Pán Péter

Pán Péter

Húsz évvel ezelőtt, amikor még általános iskolába jártam, egy rózsaszín borítós könyvet kaptam ajándékba. Néztem a címét: Pán Péter. Nem mondott semmit. Aztán belelapoztam, olvasni kezdtem, és nagyon megszerettem. Újra és újra elolvastam, és amikor az irodalomtanár azt kérte, mindenki vigye be az iskolába a kedvenc könyvét, és mutassa be, én ezt választottam.


Talán valami költői indokot is találtam arra, miért ez az egyik legszebb mese (már nem emlékszem rá), talán azért, mert ennyi év, évtized után is szeretettel gondolok vissza rá (lehet, hogy el is olvasom újra), és ez úgy hiszem, mindennél meggyőzőbb. Talán az a titka, hogy igaznak hiszik a kicsik, nem úgy, mint a műfaj sárkányos és boszorkányos darabjait. A gyerekek számára egy elképzelt álomvilág mindennél vonzóbb lehet még ma is, ahol pedig tündérek, kalózok és indiánok egyaránt előfordulnak, oda a lányok és a fiúk is szívesen elutaznának. Sehol-sziget ilyen, ráadásul csak repülve lehet eljutni oda, és nem ám modern utasszállítókon, hanem a két karunkat szélesre tárva, némi varázspor segítségével. Felnőttként ki ne vágyna vissza a gondtalan gyerekkorba? A mesében három testvér, Wendy, John és Michael egy olyan szigetre kerülnek, ahol soha senkiből nem válik felnőtt.

Pán Péter kalauzolja őket, aki már jó régóta gyerekként éli életét, mert elhatározta, nem akar felnőni. Ellenség azért akad egy ilyen szigeten is, elsősorban Hook kapitány, aki kampót visel egyik keze helyén, ezt pedig természetesen Pán Péternek köszönheti, így nem is kérdés, hogy bosszút forral hősünk és barátai ellen. A kalózkapitányra viszont az a krokodil vadászik, amelyik belakmározta a levágott kezét. J. M. Barrie 1902-ben írta a regényt, és 1904-ben már be is mutatták annak első színpadi változatát. A klasszikus mese most két színházban is látható Budapesten. A Vígszínház már október közepétől játssza a műből készült mesemusicalt, ami Amerikában nagy sikert aratott. A címszerepben Mátyássy Bence, Vári-Kovács Péter, Lajos András látható, felváltva, Wendyt, a nagylányt Tornyi Ildikó, két öccsét pedig Lukács Ábel és Czető Ádám kelti életre.

A félelmetes Hook kapitány bőrébe Reviczky Gábor bújik. A dalok szövegét Sztevanovity Dusán írta, akiről ha máshonnan nem, hát a Padlás óta minden gyerek és felnőtt tudja, hogy szívhez szóló, szép szavakat ad a melódiákhoz. A másik Pán Péter a Budapest Bábszínház produkciója, a bemutatót ott november 3-án tarják. A címszerepben Schneider Jankó látható, aki frissen szerződött a Bábszínházhoz. A színészek paravánok mögé bújnak, és életre kelt bábok mesélik el a csodás történetet, amit a felnőtteknek sem csak kísérőként érdemes megnézni. Ők talán mást látnak, mint a gyerekek. Talán visszavágynak életük elejére, amikor még kevés volt a gond, nem őrölte fel őket a rohanás, a pénzkeresés, és volt biztonságot nyújtó szülői ház. A felnőttek talán éreznek némi szomorúságot is a történetben, amiből a gyereknek remélhetőleg kevés jut, de azt azért ők is érzik, hogy távol a szülőktől talán nem is lehet olyan jó örökre gyereknek maradni.

Forrás: Súgó

 
Küldje el ismerősének
Impresszum : Levél nekünk : Jogi nyilatkozat : Médiaajánlat
2003-2017. A jegyvilag.hu kiadója a H-Bit Kft. © Minden jog fenntartva!